Nakon što je početkom prošle godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Mladena Kešera, načelnika Općine Kalnik i šefa Županijskog SDP-a, donesena je pravomoćna odluka o sukobu interesa.

Povjerenstvo je odlučilo kalničkog načelnika kazniti s visokom novčanom kaznom od 30.000 kuna, jer je kao načelnik i predsjednik općinske Turističke zajednice pogodovao sebi sklapajući poslove s tvrtkama u kojima ima većinski vlasnički udio. Radi se o tvrtkama Kalničanka proizvodi, Consulting plus projekt, Velkom i Kalničkoj poljoprivrednoj zadruzi, gdje je Kešer kao odgovorna osoba svojim tvrtkama isplatio oko 250.000 kuna u razdoblju od četiri godine.

Prema navodima Povjerenstva, Kešer je kriv jer su Općina i Turistička zajednica naručivale robu, konzultantske usluge i razne građevinske radove od tvrtki koje su bile u Kešerovom suvlasništvu. Tako su se na primjer za potrebe Općine i Turističke zajednice radili mnogi radovi poput gradnje drvenog stropa kapelice, turističko brendiranje, kupovine vina od Kalničke poljoprivredne zadruge ili hrane i ostalih proizvoda od Kalničanka proizvodi.

Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Natašom Novaković odlučilo je da postoji dovoljno dokaza (fakture, cesije i ostali računovodstveni dokazi, op.a.) da se Kešer proglasi kriv za sukob interesa, posebice zato jer je načelnik jedini mogao odlučivati o dodjeli poslova u korist navedena četiri poduzeća.

Naravno, u službenom dokumentu se ostavlja i pitanje kaznene odgovornosti jer kao što je poznato Povjerenstvo može samo donijeti odluku o sukobu interesa, dok ostala pitanja spadaju u domenu Državnog odvjetništva. Povodom toga Povjerenstvo je odlučilo uputiti zahtjev Državnom odvjetništvu da se svi ugovori proglase ništetnima.

Za Prigorski.hr Kešer je iznio svoju stranu priču te prokomentirao odluku Povjerenstva.

– Sve bi isto ponovo napravio jer ovdje nema nikakvog sukoba interesa, već naprotiv oštetio sam privatne tvrtke u korist općine i društva. Povjerenstvo je odluku donijelo prije godinu i pol i trebala im je godina i pol da napišu rješenje. Sramota! To samo pokazuje kako su ažurni i za što to povjerenstvo služi – ono je alat za obračune – ogorčen je bio Kešer te dodao.

– Odvjetnici pripremaju žalbu na rješenje i idemo u sudski postupak protiv korumpirane kapitalističke države. Ne mogu odgovarati za poslove koji su odrađeni i mogu se vidjeti i opipati. Za to vrijeme HDZ i njihova vlada kradu milijarde i stavljaju u džepove, i na kraju je sve po zakonu – pravdao se Kešer.

– Prije bi se ubio nego Općini Kalnik bilo što uzeo, svi znaju koliko sam dao društvu, a anonimni prijavitelji poput Korena i Hrga koštaju državu i županiju zajedno mjesečno 50.000 kuna plus kum Jozo im privredi milijun kuna, a mene bi sa svojim poltronima prozivali za čevape koje sam uredno platio – za kraj poručio nam je općinski načelnik.

Miroslav Mirković/prigorski.hr