Otvorena Kuća baranjskog kulena

2. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Gastro kutak Otvorena Kuća baranjskog kulena


Kuća baranjskog kulena – projekt Grada Belog Manastira i Općine Darde, proveden u partnerstvu s Udrugom proizvođača kulena „Baranjski kulen“ i vrijedan 12,5 milijuna kuna, od čega je 10,6 milijuna kuna nepovratne potpore iz Europske unije – otvorena je u petak u Belom Manastiru.

Kuća je otvorena u belomanastirskome prigradskom naselju Branjinu Vrhu.

“Kuća baranjskog kulena je put brendiranja baranjskih i slavonskih proizvoda, ali i omogućavanje malim proizvođačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvenicima da nastave proizvoditi autohtoni proizvod. Veseli me da je projekt sufinanciran iz europskih sredstava. Kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU, na području Belog Manastira ostvarene su investicije od oko 250 milijuna kuna. To govori o novom zamašnjaku u razvoju Baranje, a prvenstveno Belog Manastira”, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

“Projekt integriranog razvoja demografskog, socijalnog i gospodarskog oporavka Belog Manastira i Općine Darde time je ispunio svoju svrhu“, dodala je ministrica.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je otvorenje Kuće baranjskog kulena još jedan pomak prema brendiranju Slavonije i Baranje kao najjače kontinentalne destinacije s odličnom eno i gastronomskom ponudom.

„U svemu tome veliki zamašnjak su sredstva Europske unije, resornih ministarstava i Vlade RH koja treba koristiti za projekte poput ovoga. Baranjski kulen je proizvod koji zaslužuje svoje mjesto ne samo na domaćoj, već i svjetskoj gastronomskoj sceni“, zaključio je Anušić.

U sklopu projekta Kuće baranjskog kulena izgrađen je pogon za preradu mesa s najmodernijom opremom te zgrada za prezentaciju proizvoda opremljena kuhinjom, pokućstvom i IT opremom.

 

(Hina)

Facebook Comments