Otvorena 1049. Festa sv. Vlaha

2. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Otvorena 1049. Festa sv. Vlaha

Grgo Jelavić/PIXSELL


Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha u utorak popodne na blagdan Kandelore (Svijećnica) u Dubrovniku je otvorena 1049. Festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave – festanjuli, pomorac kapetan Ivica Đurđević-Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom „Živio sveti Vlaho!“, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić pozdravio je okupljeno mnoštvo.
Uzinić je tom prigodom rekao kako se ovogodišnja Festa slavi pod posebnim uvjetima i u skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem u zaštitnikov zagovor.
„Ovo je prigoda da se povežemo s onima koji su pogođeni razornim potresima na području Zagreba i Banovina i preporučimo ih zagovoru sv. Vlaha, ali i bl. Alojzija Stepinca, koji je svoju pastirsku službu vršio na tom području, a čija se relikvija čuva u moćniku naše Katedrale, kojem ove godine bilježimo 300 godina od dovršetka“, rekao je Uzinić.

Dodao je kako moćnik Katedrale nije samo svjedočanstvo života drugih, već i poziv za učiniti isto – uključiti se u povijest ljubav i biti svet.
„Moćnik je nada da je to moguće nasljedujući Isusa Krista i živeći njegovo Evanđelje i svjedočanstvo da se to zaista isplati. Lijepo piše u našem moćniku: ‘Smrt nema zadnju riječ’, jer naša su imena zapisana na nebesima. Za svetost ne postoje posebne kvalifikacije i nije rezervirana za savršene, već je poziv upućen svima. Svetost ne znači biti drukčiji ili bezgrešan, već biti čovjek sa svim slabostima i manama, pa i sa grešnošću“, poručio je Uzinić.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić okupljenom je puku potom pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti. Nakon toga su blagoslovljeni darovi, a na koncu su iz ruku nadbiskupa koadjutora Uzinića poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste uslijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Svečanom otvorenju 1049. Feste svetog Vlaha nazočili su izaslanica premijera ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanica i savjetnica predsjednika RH za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola DObroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i drugi.
Ranije danas održana je svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.
U srijedu ujutro, na blagdan Sv. Vlaha, ujedno i Dan grada Dubrovnika, ispred katedrale uz epidemiološke mjere služit će se koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, a nakon toga će se u procesiji dubrovačkim ulicama nositi relikvije i barjaci župa koje štuju sv. Vlaha.
Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 7. veljače, održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, nakon čega će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak.

(Hina)

Facebook Comments