Tradicionalni 60. bal u Bečkoj državnoj operi “Wiener Opernball”, jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Beču, otvoren je u četvrtak navečer u nazočnosti brojnih uglednika iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Austrije i gostiju iz inozemstva, a zvijezda otvorenja bio je slavni tenor Placido Domingo.

Bal balova, koji se održava pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera, otvoren je austrijskom i europskom himnom, mimohodom i plesom 156 debitanata – mladih parova iz Austrije i inozemstva te nastupom baletnog ansambla Bečke državne opere u koreografiji ruskog baletana Vladimira Malakova.
Orkestar Bečke državne opere pod ravnanjem Sasche Goetzela izveo je djela Giacoma Puccinija, Franza Lehara, Gioachina Rossinija i Johanna Straussa mlađeg.
Počasni član opere i posebni gost bala španjolski operni pjevač Placido Domingo (75) nastupio je u dvostrukoj ulozi kao dirigent i pjevač.
Pod njegovim ravnanjem izvedena ja uvertira Rossinijeve opere “Seviljski brijač” a pjevao je i dvije arije iz Leharove operete “Vesela udovica”. Domingo, koji se ubraja među najznačajnije glazbene umjetnike 20. stoljeća nastupio je solo i u duetu s ruskom sopranisticom Olgom Peretjatko i bio je zvijezda večeri.
“Sretan sam ponovno biti na ovoj prekrasnoj svečanosti” izjavio je.
Izveden je i nezaobilazni Straussov valcer “Na lijepom plavom Dunavu” što je bio poziv na ples pod naslovom “Sve je valcer”.
Bečki Opernball tradicionalno okuplja austrijski državni vrh i uglednike iz svih područja društva a ove godine mu nazoči oko 5200 posjetitelja.
Najeftinija ulaznica za taj raskošni i glamurozni bal stajala je 290 eura, a najskuplja loža 20.500 eura, pa organizatori očekuju zaradu od oko milijun i pol eura.

(Hina)

fah