Jučer u večernjim satima u napetoj borbi između SDP-a i koalicije Mreža – HDZ Koprivničko-križevačka županija dobila je novog-starog župana Darka Korena koji je odnio tijesnu pobjedu nad Kešerom za samo 704 glasa razlike.

koren

Tih 704 glasa čine se malom razlikom, ali u političkom kontekstu govore puno i otkrivaju kako se i ove lokalne izbore zapravo ponovila povijest kada je Koren za dlaku izbjegao poraz od Tucakovića. Situacija slična, okolnosti ipak malo drugačije.

Kešer neželjeni SDP-ov kandidat za župana

U prvom krugu Koren je bio nešto uvjerljiviji i ostvario je prednost nad Kešerom za 10 posto pa se tako s nestrpljenjem čekalo kako će na izborima proći aktualni koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

sdp završno (2)

Jakšić je bio svjestan da ukoliko ne pobijedi u prvom krugu da je Kešerova pobjeda puno izglednija, dok Kešer sam u drugom krugu ipak će imati problem animirati SDP-ovce da izađu i glasaju samo za njega. Na kraju se upravo to i dogodilo. U prvom krugu odnio je uvjerljivu pobjedu nad Mrežinim i HDZ-ovim kandidatima, pokazavši svojim protivnicima da se kampanja za gradonačelnika ne vodi dva tjedna prije izbora, a Kešera je ostavio na milost i nemilost slabe izlaznosti u drugom krugu.

Kampanja blaćenja i ‘trumpovske’ metode u borbi za županiju

S obzirom da je Kešer generalno bio svjestan da je znatno slabiji kandidat od Korena, poput Trumpa koristio je sve dozvoljene i nedozvoljene metode kako bi smanjio razliku između aktualnog župana i sebe. Uz dogovorenu kampanju da se Koren prikaže kao star i umoran političar, SDP je izmislio aferu Podravka, odnosno u javnost je progurao priču kako se u skoroj budućnosti planira prodati državni udio i kako će odjednom naša najveća prehrambena kompanija prestati biti naša.

Uz dobro osmišljeni spin u režiji skupo plaćenih zagrebačkih PR-ovaca, taman pred lokalne izbore, prodaja Podravke opet je postala nacionalna tema. I tako je Kešer ni kriv ni dužan postao podravski Matija Gubec koji se bori za svoj narod i državnu imovinu, a usput moguće i poziciju budućeg župana.

sinjeri (1)

Na inicijativu Jakšića, Kešeru se pridružila i ‘nepotrošena’ Sandra Sinjeri, bivša ravnateljica koprivničke Opće bolnice, koja je bivšem kalničkom načelniku ipak davala jednu ozbiljniju dimenziju i na kratko prikrila činjenicu da Mladen Kešer nije uspješni poduzetnik i načelnik, već ‘hodajući sukob interesa’ koji je zbog svog karaktera i sumnjivih poslova izgubio i svoju dugogodišnju utvrdu Kalnik. Tu bajku čak se trudio podržati i sam Jakšić, načelno držeći se dogovora ukoliko Kešer uđe u drugi krug da će imati stranačku logistiku i podršku SDP-a.

Agencija McElit koja je radila prljavu kampanju za Škoru odradila posao i za Kešera

Kako kampanja ne bi do kraja bila poštena pobrinuo se i sam Kešer, koji je znatna sredstva odvojio za prljavu kampanju i lažne portale preko agencije McElit u vlasništvu braće Macan. Iste one agencije koju je prije tjedan dana razotrio portal Index.hr, prokazavši ih kao agenciju koja je u ime Škore odradila prljavu kampanju protiv plaforme Možemo i novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Koprivnički HSS na čelu s Palom presudio Kešeru

Sve bi to realno bilo dovoljno da Kešer dobije izbore, ali ključnu stvar ipak je odradio koprivnički HSS na čelu s Ivanom Palom koji je i ove izbore bio jako aktivan kad je u pitanju politička trgovina. Kako nam naši izvori tvrde, ključnu ulogu u izborima ove godine ipak nije odigrao SDP, već HSS što se vidi i po općinama gdje je Koren uvjerljivo pobijedio Kešera, a to su većinom HSS-ove općine poput Koprivničkih Bregi, Koprivničkog Ivanca, Molvi i Novog Virja koje su bile dovoljne da Koren ostvari znatnu prednost nad SDP-ovim kandidatom.

pal

Uz to bitnu ulogu odigrala je i Koprivnica gdje je na izbore izašlo jedva 6000 birača i s time pokazala da zapravo SDP-ova utvrda ne podržava svog kandidata, no zato su HSS-ovci vjerno odigrali svoju rolu i glasali za Korena. I tako jednostavnom matematikom koja uključuje SDP-ovce koji nisu izašli na izbore i HSS-ovce koje jesu, župan Koren ostao je i dalje župan.

Mišel Jakšić je na jučerašnjoj konferenciji za medije znakovito najavio kako će SDP za četiri godine imati svog župana i vjerojatno će ga imati ukoliko podravsko-prigorski HDZ u svojim redovima ne provede hitne reforme.

Na kraju postavlja se pitanje tko će biti taj SDP-ov župan, neko nepoznato, novo lice iz redova koprivničkog SDP-a ili je zapravo Jakšić taj kandidat. Možda je on taj potencijalni, provjereni i ambiciozni kadar koji preko Sabora i Koprivnice planira doći na čelo županije.

Redakcijski komentar