Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske (SMSH) nova je politička stranka osnovana u četvrtak u Zagrebu, a kako ističu osnivači stranke, “ona je interesna, a ne ideološka” i cilj je joj zaštita starijih osoba, umirovljenika, osoba s invaliditetom i drugih ranjivih skupina, i to na načelima uzajamnosti, ravnopravnosti, solidarnosti i pluralizma.

Za predsjednicu je na osnivačkoj skupštini u Maloj dvorani “KD Vatroslav Lisinski” izabrana Višnja Fortuna koja je rekla da “nije riječ o samo još jednoj novoj stranci, već je ona drugačija od drugih”.

Naglasila je kako će stranka zastupati interese najranjivijih skupina, dodavši kako se radi o zaštiti umirovljenika, djece s teškoćama u razvoju, žena žrtvama nasilja, beskućnika i svih ostalih najranjivijih skupina.

Istaknula je kako je razlika u odnosu na druge stranke da SMSH neće biti ideološka, već interesna stranka jer zastupa interese najvećeg broja građana.

“Cilj nam je da najranjivije skupine sudjeluju i u tijelima naše stranke, da po timovima rade na način koji bi bio najbolji za njih”, rekla je.

Što se planova stranke tiče, Fortuna je kazala kako smatra da će vrlo brzo na razini Hrvatske osnivati gradske i županijske organizacije i dodala da će tamo gdje ogranke i osnuju ujedno ići na predstojeće lokalne izbore.

“Za parlamentarne izbore ćemo biti sigurno spremni i naš je zajednički cilj da na te izbore idemo samostalno”, kazala je.

Naglasila je kako su stranku osnovali Sindikat umirovljenika Hrvatske, Matica umirovljenika Hrvatske, a da su partneri i podupiratelji SMSH-a savezi i udruge osoba s invaliditetom te udruge i savezi koji okupljaju djecu s teškoćama u razvoju.

Uz ostale, na današnjoj je osnivačkoj skupštini i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio osnivanje Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske čija je predsjednica Višnja Fortuna pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

(Hina)

fah