U povodu obilježavanja 12. Tjedna cjeloživotnog učenja u đurđevačkoj Gradskoj knjižnici održana je radionica oslikavanja svile koju je vodila Katica Blažok. Na radionici su sudjelovale članice Udruge Klub žena Đurđevac.

Inače, na inicijativu članica Mjesnog odbora Peski, a u suradnji s Gradom Đurđevcom i Komunalnim uslugama posađen drvored dudovih stabla u sadašnjoj Tratinskoj ulici, izvorno ulici koja se prije toga zvala Dudara, a nalazi se u kvartu Peski u Đurđevcu, javljaju iz Grada Đurđevca.

Ulica i ime ulice Dudara potječe iz 19. stoljeća kad je u njoj bio zasađen drvored duda. Lišćem tih duda hranile su se gusjenice dudovog svilca i iz njihovih čahura izvlačile najfinije niti čiste prirodne svile.

– Prema informaciji koja se prenosila od mještana koji su se bavili tim poslom uzgoj dudovog svilca i cijela proizvodnja svilene niti odvijala se u prostorijama Starog grada – kazali su u Gradu.

Tako se u Đurđevcu mala ženska skupina ponovno okreće svili i osniva svoju udrugu Klub žena. Oslikana svila već se sada može kupiti u suvenirnici Muzeja Grada Đurđevca, a uskoro će se moći nabaviti u Poslovnom centru i još nekim lokacijama. (go)

radionica svila (1) radionica svila (3) radionica svila (4)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

prigorski.hr