U Saboru su u četvrtak iz oporbe pljuštale kritike na račun ministra zdravstva Vilija Beroša i dodjele unosnog posla svom poznaniku Vinku Kojundžiću i njegovoj tvrtki Cuspis te zbog činjenice da USKOK nije pokrenuo istragu po nalazu Državne revizije nego nakon anonimne prijave.

Za Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) ovaj slučaj pokazuje da država sama ne vjeruje u svoje institucije.

„Stalno naglašavamo kako je povjerenje u institucije jako bitno i građane ohrabrujemo da im vjeruju, a, s druge strane, država šalje krivu poruku – da ne postupa po nalazu revizije nego po anonimnoj prijavi”, poručio je.

“Nalaz Državne revizije bi trebao biti alarm prema kojem bi se prije svega trebalo postupati”, dodao je.

Smatra da bi rekonstrukcija Vlade trebala obuhvatiti Beroša, ali i ministricu poljoprivrede Vučković jer smo, kaže, u poljoprivredi izrazito reaktivni i trebala bi otići zbog nesposobnosti.

Sabina Glasovac (SDP) ističe da Vlada i dalje nastavlja u ritmu ‘svaki tjedan, skandal jedan’.

“Najveća postignuća ove Vlade nisu u obnovi, u pripremi države za ulazak u eurozonu, u pokušaju smanjenja udara inflacije na građane nego u megalomanskoj proizvodnji afera i skandala”, istaknula je.

Zanimljivima smatra da državna tijela ne postupaju po nalazu Državne revizije pa se s pravom pitamo čemu njihova izvješća služe.

Božo Petrov (Most) poručio je da bi nalaz Revizije u normalnoj državi i Vladi trebao biti dovoljan da se ministar zahvali u manje od 24 sata. Da se ima imalo obraza ministar bi nakon ovoga trebao sam odstupiti, naglasio je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) kaže da je ‘ovo već zastrašujuće jer kojeg god se ministra malo dublje analizira pokaže se da su umočeni u koruptivne radnje’.

Ova Vlada je izgubila sav legitimitet građana i nikakva rekonstrukcija neće promijeniti sliku vladajućih u hrvatskom društvu, a prijevremeni izbori bi bili najpravedniji, ocijenio je Pavliček.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) poručuje da ova Vlada nema budućnosti. „Nije to ništa novo, ali ako se dovedeš u situaciju da ne postupaš po nalazu Državne revizije pa onda USKOK postupa po anonimnoj prijavi, onda bi ozbiljni premijer i Vlada maknula mangupe iz svojih redova, pri čemu mislim na ministra Vilija Beroša”, napominje.

A premijer Plenković ne samo da ne miče mangupe iz svojih redova nego dovodi nove, ali, dodala je, znamo tko je najveći mangup.

Igor Peternel (Domovinski pokret) napominje da od novca potrošenog na razne akcije i aplikacije Ministarstva zdravstva ništa nije zaživjelo. Sva ulaganja nisu imala nikakvog smisla niti su polučila rezultate, a ako je još bilo nekih nezakonitosti, to mora odraditi institucije, poručio je.