Nakon što vladajuća većina nije u petak prihvatila prijedlog Anke Marka Taritaš (GLAS) da se izmijeni Zakon o socijalnoj skrbi i roditeljima njegovateljima omogući primanje naknade šest mjeseci nakon smrti djeteta, oporbeni zastupnici poručili su HDZ-ovim da ih može biti sram i da su “dotaknuli novo dno”.

U govorima na slobodnu temu, glasanje o tom prijedlogu oporba je opisala riječima “mučno”, “sramotno” i “neugodno”.

Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) ustvrdila je da su zastupnici HDZ-a i njihovi koalicijski parteri danas izgubili pravo da im se obraća s „poštovani” . „Dotakli ste novo dno, sram vas bilo, kao i vašeg nalogodavca AP-a”, poručila je vladajućima.

„Nikad mučnije rasprave i veće sramote, dno dna od ovoga danas”, kazala je također Jelena Miloš (Kluba zeleno-lijevog bloka) dodavši da prijedlog Mrak Taritaš nije prošao samo zato jer je oporbeni.

Marin Miletić (Klub Mosta) rekao je da zna da je katkada teško, kada nosiš stranačku boju dresa, ostati svoj i glasati po svojoj savjesti, ali i da je lijepo biti potpuno svoj i slobodan.

Jedna kolegica iz vladajuće većine, otkrio je, izlazeći iz sabornice primila ga je za ruku i rekla: „Marine moj, mene je sram”.

„Kolege iz vladajućih, mene je isto sram. Mene je sram kada radi nekih interesa ili stranačkih boja ne možemo stati uz naše ljude i one kojima je pomoć najpotrebnija”, poručio je Miletić.

I Sabina Glasovac u ime Kluba SDP-a glasanje je ocijenila „mučnim” i „sramotnim” te kazala da osjeća susramlje što je Vlada „bez da trepne” odbila zakon koji u sebi nema ništa svjetonazorsko.

„Dali su šamar djeci koja su ovdje došla u kolicima i njihovim roditeljima… poručili su im ‘čekajte, čekajte još malo’”, kazala je.

Željko Pavić (Socijaldemokrati) posjetio je da je HDZ još 2017. obećavao donijeti taj zakon, a do danas nije napravio ništa. „Ne trude se ni bar malo pokazati suosjećanje s ljudima kojima to najaviše treba”, rekao je.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) današnje glasanje nazvala je pak „simptomom dubokog problema koji je prisutan u cijelom društvu koje živi posljedice zakonodavstva koje donosi HDZ, a to je sociopatija, šovinizam i negativna solidarnost”.