Međunarodni promatrači ocijenili su u ponedjeljak da su lokalni izbori u Srbiji provedeni “dobro i glatko”, ali i iskazali “zabrinutost” zbog pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebu medija u korist vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS).

Prema preliminaranim rezultatima, koalicija okupljena oko SNS-a pobjedila je u Beogradu i većini od 90 gradova i općina. Nakon 92 posto prebrojanih glasova, u glavnom je gradu dobila 52,85 posto glasova, odnosno 64 od 110 mandata. Oporbene liste zajedno će imati 45 vijećnika.

Promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je lokalne izbore ocijenila kao “dobro i glatko provedene”, ali je istaknula niz razloga za zabrinutost.

Šef promatračke misije ODIHR-a Lamberto Zannier izjavio je na konferenciji za medije da su sudionci izbora mogli “slobodno provoditi kampanju”, a razlozi za zabrinutost su “široko rasprostranjeni” pritisci na zaposlene u javnom sektoru i zlouporabe javnih reusrsa i medija koji su favoriziraali vladajuću koaliciju.

Bilo je i “proceduralnih problema” te kupnje glasova, medijska scena je duboko polarizirana u korist vladajućih, pa je i izvještavanje bilo selektivno uz zastrašivanja novinara, dodao je.

Repriza izbora u Beogradu uslijedila je nakon što SNS nije uspio formirati većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca 2023. za koje oporba tvrdi da su pokradeni izborni inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba, koje su potvrdili i međunarodni promatrači.

Opozicija je na ponovljene izbore, ponajprije u Beogradu, izašla podijeljena, a neke stranke su se odlučile se bojkot tvrdeći da vlast nije osigurala fer uvjete.