Održana promocija knjige “Dijete u središtu (sukoba)”

10. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Održana promocija knjige “Dijete u središtu (sukoba)”

Marko Lukunić/PIXSELL


Promocija knjige Dijete u središtu, sukoba, autorice Gordane Buljan Flander i Mie Roje Đapic održana je večeras u Zagrebu.

Sažetak knjige

Knjiga Dijete u središtu (sukoba) prva je knjiga iz pera domaćih autora u Hrvatskoj i u cijeloj regiji koja obrađuje problematiku djece u visokokonfliktnom razvodu roditelja.

Ta je tema izuzetno aktualna u cijelom svijetu. Knjiga je nastala tijekom dugogodišnjeg kliničkog rada s djecom i roditeljima, obrazovanja te intersektorske suradnje psihologinja prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Mije Roje Đapić, koje održavaju i treninge za stručnjake različitih profila na temu razvoda roditelja, visokog konflikta, otuđenja i zaštite djece.

Kako autorice navode u uvodu, djeca roditelja koji se razvode i njihova patnja često ostaju nevidljiva: Njihove rane nisu vidljive kao rane neke druge zlostavljane djece, protokoli postupanja nisu jasni u praksi, a javnost je često glasnija od struke.

Mnogi naši kolege, a i mi sami, kao i stručnjaci diljem svijeta, na gotovo svakodnevnoj razini susrećemo se s preprekama u nastojanju da se djeca u kompleksnim razvodima roditelja zaista vide, čuju te da odrasli preuzmu zrelu i profesionalnu odgovornost u skidanju često preteških tereta s njihovih leđa. Knjiga koju držite u rukama prva je takva knjiga na našim prostorima.

U nju je utkano puno znanstvenih nalaza, teorijskih modela, iskustava iz kliničke prakse, crteža i pisama naše djece, ali prije svega nepresušnog entuzijazma u svrhu unapređenja razumijevanja, suradnje i zaštite te iste djece za koju je nastala. Sadržajno je knjiga Dijete u središtu (sukoba) podijeljena u dva dijela – teorijski i praktični.

U prvom dijelu knjige sažeto je znanje o djeci u razvodima roditelja kojim u 21. stoljeću nedvojbeno raspolažemo. U drugom dijelu knjige nalaze se prijedlozi intervencija u radu s obzirom na neke odrednice razvoda i emocionalnog stanja djeteta, nastale po uzoru na svjetski i europski priznate primjere dobrih praksi, prilagođene za društveno-politički kontekst Hrvatske i okolnih zemalja.

Na samom kraju knjige nalazi se 28 istina struke u zaštiti djece od emocionalnog zlostavljanja u postupku razvoda, dokument koji je nastao nakon predavanja Karen i Nicka Woodalla na ljeto 2019. godine u Zagrebu, a koji je svojim potpisom podržalo više od 800 stručnjaka iz cijele regije koji se bave djecom.

 

Facebook Comments