KOPRIVNICA – Zamjenik župana Ivan Pal prisustvovao je jučerašnjem završnom koncertu Zimske škole folklora u dvorani Domoljub u Koprivnici na kojem je nastupilo 110 polaznika ovogodišnje Škole.

Prije samog početka koncerta prigodne riječi sudionicima uputila je vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana Marija Piskulić koja je istaknula važnost Zimske škole folklora za očuvanje kulturne baštine Hrvata, osobito onih koji već nekoliko naraštaja žive izvan domovine.

Dobrodošlicu svim polaznicima i voditeljima Škole uputio je zamjenik Pal istaknuvši: „Za Koprivničko-križevačku županiju osobita je čast što je upravo naša županija po drugi puta izabrana da bude mjesto održavanja škole jer je time obogaćen kulturni život ovog kraja, ali je
građanima i institucijama na području Županije omogućeno da sudjeluju u procesu očuvanja folklorne baštine Hrvatske“.

Završnim koncertom polaznicima škole pružena je prilika da pokažu što su naučili i uvježbali u školi folklora, a posjetitelji su tako mogli uživati u plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima Dinarskog područja, ali i vještini sviranja tamburica kao i tradicijskih glazbala Hrvatske.

Valja istaknuti da je Zimska škola folklora namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina, a uz praktična plesna predavanja održana su  i brojna predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama dječjega folklora.

Organizator škole je Hrvatska matica iseljenika, a ove je godine uz desetu obljetnicu smrti posvećena osnivaču dr. Ivanu Ivančanu, poznatom hrvatskom etnologu, koreografu i znanstveniku.

Na kraju koncerta prigodne riječi uputio je i voditelj Zimske škole folklora, etnolog Andrija Ivančan zahvalivši pritom na podršci Koprivničko-križevačkoj županiji, Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, Hotelu Podravina, Gradu Koprivnici, ali i svim polaznicima škole na velikom trudu i motiviranosti.

zimska skola folklora1 zimska skola folklora2 zimska skola folklora3 zimska skola folklora4 zimska skola folklora5

prigorski.hr/kckzz.hr