Održan stručni skup „Nove droge“

18. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Hrvatska Održan stručni skup „Nove droge“


O pojavnosti novih droga, sve prisutnijih u našem okruženju, ali i u samoj Hrvatskoj, govorilo se za stručnoga skupa „Nove droge“, kojega je Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije, u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, organiziralo u Svetoj Nedelji u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Predavači su bili Lidija Vugrinec, savjetnica u Vladinom Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i Tvrtko Pervan, voditelj Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Nove psihoaktivne tvari, rečeno je, sintetiziraju se u prašak ili tekućinu te se pakiraju kao legal highs, istraživačke kemikalije ili dodaci prehrani. Prodaju se u smart shopovima ili preko interneta u obliku biljnih preparata, raznih smola, tableta, praha, osvježivača prostora.

„Bit ovoga skupa je ukazati onima koji se bave preventivnim aktivnostima da je pojavnost novih droga u porastu. Nastojimo ovaj problem ‘uhvatiti u začetku’ i pokušati ga, zajedničkim akcijama, nekako spriječiti. Pokazalo se da je primarna prevencija, odnosno rad s mladim ljudima na jačanju njihove osobnosti najuspješniji. Mlade treba upozoriti da su nove droge prisutne i da se prodaju kao netoksične supstance. Treba ih informirati što će im se dogoditi budu li ih konzumirali“, rekao je Pervan, dodavši da se još uvijek nedovoljno zna koju dozu nove psihoaktivne tvari treba uzeti da bi ona počela djelovati kao opojna droga, odnosno koja je doza smrtonosna.

„Ovaj skup je doprinos Županije da se problem novih droga aktualizira, da svi postanemo svjesni da i na području naše županije žive ljudi koji imaju problema s ovisnošću. S novim drogama je važno upoznati sve one koji se bave prevencijom kako bi pravovremeno, na terenu, prepoznali problem i u skladu s time djelovali“, rekla je zamjenica župana Zagrebačke županije Žužak.

prigorski.hr

Facebook Comments