Obuljen Koržinek: ‘Sigurna sam da ćemo u 18 mjeseci angažirati sva sredstva za obnovu’

8. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Obuljen Koržinek: ‘Sigurna sam da ćemo u 18 mjeseci angažirati sva sredstva za obnovu’

Patrik Macek/PIXSELL


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u četvrtak kako je u obnovi kulturne baštine najvažnije sve spomenike u kratkom vremenu učvrstiti i sanirati te da će prva sredstva koja su na raspolaganju pomoći da se u razdoblju od 18 mjeseci realiziraju sve hitne mjere zaštite.

“Prva alokacija koja nam je na raspolaganju je 680 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti”, rekla je ministrica na konferenciji za novinare održanoj na zagrebačkom groblju Mirogoju u povodu uvrštenja toga kompleksa među sedam najugroženijih europskih spomeničkih lokaliteta za 2021. godinu.

Podsjetila je da je nedavno predstavljen i nacionalni plan oporavka i otpornosti u kojem isto tako postoje sredstva namijenjena za obnovu, podsjetila je. Uz to, Hrvatska na raspolaganju ima već odobrena sredstva iz zajma Svjetske banke, rekla je i dodala kako očekuje odobrenje alokacije za potres koji se dogodio u prosincu u Sisačko-moslovačkoj županiji.

“Što se tiče kulturne baštine i zagrebačkog potresa, tu je procijenjena šteta bila oko 7 milijarda eura samo za kulturnu baštinu, od ukupnih nešto više od 11 milijarda tako da će nam sasvim sigurno ova prva sredstva pomoći da u razdoblju od 18 mjeseci, odnosno prve dvije godine napravimo kompletnu dokumentaciju i realiziramo sve hitne mjere zaštite što u slučaju kulturne baštine uključuje i statičku konstruktivnu sanaciju”, rekla je Obuljen Koržinek odgovarajući na pitanja novinara.

Obnova kompleksnih spomenika poput Mirogoja, gdje će uz statička utvrđenja i sanaciju trebati dugogodišnji restauratorski rad, sigurno će trajati godinama, a sredstva će se prikupljati iz različitih izvora, istaknula je ministrica.

Najvažnije je, smatra, da sve spomenike u kratkom vremenu učvrstimo, saniramo i da oni budu otporni na moguće sljedeće udare, da ne predstavljaju opasnost, a onda ćemo sukcesivno dalje prikupljati sredstva.

Na pitanje što su prioriteti u prvih 18 mjeseci, odgovorila je kako su za sektor kulture i medija dosad primili više od 130 pojedinačnih prijava kulturnih dobara koja su prihvatljiva za sanaciju iz alokacije koja je dodijeljena Ministarstvu kulture i medija.

Ugovorili smo, napomenula je, nešto više od 40 pojedinačnih spomenika, a tu se radi i o svjetovnim i sakralnim objektima te o drugim objektima kulturne namjene, kao i o javnim zgradama koje se nalaze u kulturno-povijesnoj cjelini – sudovima, zgradama javne uprave, ministarstva itd.

To će se sve raditi paralelno, a jedan veliki broj javnih nabava već je u tijeku, rekla je ministrica i dodala kako su tijekom zadnjih godinu dana stručnjaci ministarstva i Gradskoga zavoda sa stručnjacima Građevinskoga, Geodetskoga i Arhitektonskoga fakulteta izradili za kompletnu dokumentaciju za manje-više sve spomenike.

“Radi se vrlo brzo, ali svima mora biti jasno da je obnova pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara jako kompleksna, traži možda i najdulje vrijeme za izradu projektne dokumentacije, ali ja sam sigurna da ćemo u roku od 18 mjeseci angažirati sva sredstva koja su nam na raspolaganju i postići taj prvi cilj da se zgrade učvrste, da ne budu opasne i da dalje ne propadaju”, poručila je ministrica.

Facebook Comments