Središnja svečanost obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji se obilježava od 2013. godine protekla je u subotu u znaku inicijative za donošenje zakonskog okvira i priznavanje beneficiranog radnog staža za djelatnike službe.

Za djelatnike službe Hitne medicine, kako je rečeno, protekle su dvije godine zbog pandemije bile izuzetno zahtjevne i izazovne, a za ekipe Zavoda hitne medicine u Sisačko-moslavačkoj županiji (SMŽ) i dodatno otežane zbog razornog potresa.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako je poznato da teški uvjeti rada i stres smanjuju radni i životni vijek, a potrebe hitne službe sve su zahtjevnije, pa je i broj djelatnika posljednjih godina udvostručen.

Ravnateljica Grba-Bujević je govorila o profesionalnosti i požrtvovanju ekipa hitne pomoći, koja je za pandemije bila na prvoj crti obrane pa je istraživanje u devet zemalja Hrvatsku stavilo uz bok Francuskoj po djelotvornosti i stručnosti. Kako bi služba bila još djelotvornija, nabavljeno je devet brodica za brze intervencije na otocima. Ravnateljica Zavoda se zauzela i za vlastitu helikoptersku službu, iako je suradnja s vojskom i policijom dosad bila dobra. Za izuzetne rezultate, ona je na kraju djelatnicima županijskog Zavoda za hitnu medicinu predala priznanje HZHM-a.

U svojoj zahvali svim djelatnicima službe, nova HDZ-ova saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes, najavila je kako će se u Saboru zauzeti za novi zakon, odnosno beneficirani staž zaposlenika.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak uz čestitke je najavio i daljnju pomoć Županije, koja se dosad ogledala u tehničkoj pomoći, nabavci vozila, osposobljavanju prikladnih prostora nakon potresa za rad službe i na druge načine.

S radom Zavoda za hitnu medicinu SMŽ, sudionike svečanosti je upoznala ravnateljica Silvija Desić – Basarić, koja je napomenula kako je riječ o “jednoj od najrasprostranjenijih županiji u zemlji”, pa Zavod djeluje kroz deset ispostava, kako bi svim stanovnicima služba bila dostupna. Služba ima oko 17.000 intervencija na godinu, a 52 vozila svake godine prijeđu oko 750 tisuća kilometara.

Djelatnici hitne službe na svečanosti su prikazali vježbu hitne intervencije.