„Križevci u galantnom stoljeću: Obitelj, brak, rođenje i smrt u predmoderno doba“ naslov je nove knjige povjesničara umjetnosti dr. sc. Zdenka Baloga, a koje će svoje predstavljanje doživjeti u petak u 18 sati u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci.

Naime, opće je poznato da povijest Križevaca u predmoderno razdoblje je u velikoj mjeri neistražena, a Balogova knjiga upravo je jedan dio mozaike, jednog mirnog, ali aktivnog razdoblja.

Balog kaže kako se rado primio Križevaca, čiji je stanovnik preko 28 godina, a zapravo je nastavio ono što je svojevremeno radio i u Lepoglavi i općenito Hrvatskog zagorje i varaždinsko područje. Za ovo znanstveno djelo Balogu su temeljni izvor bile matične knjige. Trebalo mu je oko 7 godina da se nastane ovo novo djelo.

-Tražeći podatke o kiparu Szeveru i vještici Magdi Logomer ušao sam u te matične knjige i u njima našao bilješke koje su bile zanimljive i počeo sam ih „vaditi“  te tako naišao i na vezane bilješke i počeo rekonstruirati određene obiteljske slučajeve – kaže Balog te ističe kako je povezao 10 000 raznih bilježaka koje se međusobno podudaraju.

20231129_100220

Knjiga nije skup statističkih podataka već rekonstrukcija života u Križevcima u predmoderno doba. -Tema je obrađena, kako se kaže, horizontalno i vertikalno. Npr. u kojem uzrastu mladići i djevojke stupaju u brak, koji je očekivani životni vijek, koji je prosječni životni vijek itd. S druge strane ide pak temeljito izvlačenje referenci o nekoj osobi, a veliki uspjeh je ako se o toj osobi pronađe još poneki dokument u muzeju, arhivu i tako se može znati o njegovom širem životu. Ti dokumenti imaju potom i svoju lingvističku vrijednost, zbog jezika kojim su pisani. Osobe koje nisu imale nasljednika npr. njihov imovina je popisana od strane nadležne komisije te tako imao dostupan i imovnik – objašnjava Balog te ističe jednu posebnu zanimljivost – kultura pijenja kave 1779. godine.

-Te godine je umro gradonačelnik Kešer i u njegovoj imovini su pronađene džezve, žličice za kavu i sl., taj podatak imamo s jedne strane. S druge strane imamo pak zabilježeno kako je u Križevcima te godine umro kranjski trgovac specijaliziranim za prodaju kavom i limunom. Takav podatak nećete naći u zaključcima Sabora, zastupstva i sl., naći ćete u matičnoj knjizi i događaj povezati – pojasnio je Balog te dodaje kako su ljudi, zbog bankrota, organizirali ono što bi mi danas nazvali „dvorišne rasprodaje“ gdje bi se našle vrijedni predmeti poput svilenih čarapa.

20231129_100307

Što se tiče bračnog života, Balog kaže kako se mladići žene oko 23., a djevojke oko 20. godine odnosno djevojke se udaju najkasnije do 24., a mladići se ožene najkasnije do 28. godine, dok ih 5 do 10 posto odstupa od tog prosjeka. -U pravilu u prvoj godini taj bračni par dobije prvo dijete, a djeca se rađaju svake dvije godine odnosno koliko dugo traje fertilitet. Ako imamo prazninu od 4 godine, pa onda opet žena rodi, postoji mogućnost da je rodila mrtvo dijete, jer matične knjige nisu knjige rođenih, nego knjige krštenih. Nadalje, na četvero djece, jedno neće doživjeti prvi rođendan, a drugo neće petnaesti, jedan će živjeti 45 godina, dok ih oko 25 posto živi duže – objasnio je Balog.

U knjizi je objasnio i marginalne skupine društva u kojim su se ljudi mogli naći: rođenjem, greškom ili sudbinom.

-Rođenjem, to je najviše romsko stanovništvo, pravoslavci, kasnije Židovi. Druga stvar, ako je žena prostitutka, njeno dijete je rođeno kao marginalac. Ako nije prostitutka, rodi vanbračno dijete i tada pada na marginu, pa makar bila i iz najuglednije obitelji. I na kraju osobe spletom okolnosti padnu na marginu, sudbinom, osiromaše, požar, slab urod i sl… -kaže Balog, koji procjenjuje da je od 17. do 19. st. u Križevcima je živjelo od 1.500 do 2.200 stanovnika.

zdenko Balog

 

Balog smatra da Križevci nisu živjeli galantno, kako naslov glasi, a preuzeo ga je od Josipa Matasovića, koji je prvi iskoristio taj naziv. -Kada čitate to djelo dobijete dojam da tako je sve živo, nesuhoparna, ne bazira se na imenima i brojevima, nego na predodžbi života – kaže Balog te smatra kako su zapravo Križevčani u tom razdoblju živjeli sretno.

-Nakon 3 stoljeća osmanlijskih osvajanja nastao je mir, nema više paleži, upada akindžija, odvođenja u ropstvo. Dolazi onda mir i smatram da su živjeli sretnije nego što mi danas usprkos onome što čitamo iz te arhivske građe. Tako će možda netko i za nas govoriti za 50 – 100 godina – kaže Balog.

zdenko balog knjiga

Bilješka o autoru

Zdenko Balog (Zagreb, 1958.), povjesničar umjetnosti. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, a zatim Filozofski fakultet u Zagrebu (studij povijesti umjetnosti i studij komparativne književnosti). Diplomirao je 1983., a magistrirao deset godina kasnije na Katedri za vizualne komunikacije i dizajn s temom Vizualni identitet modnog žurnala u Hrvatskoj. Godine 2012. stječe akademski status doktora znanosti obranom doktorske teze Graditeljska baština Hermana Celjskoga i njeni odrazi u zapadnoj Slavoniji 15. stoljeća.

Još tijekom studija pokazao je sklonost terenskom i istraživačkom radu, tako da u Istri sudjeluje u istraživanju Rašporskog kapetanata (obrambenog sustava kontinentalne Istre). Istraživanja gradića Roča sažeo je u knjizi Roč u srednjem vijeku: Roč i Rošćina od kasne antike do Uskočkih ratova objavljenu 2005. godine. Po završetku studija radi kao kustos u dvorcu Trakošćan, s posebnom brigom za spomenički kompleks bivšeg pavlinskog samostana u Lepoglavi. Razvija naklonost prema gotičkoj umjetnosti devet godina (1986. – 1995.) istražujući lepoglavsku crkvu i samostan te razdoblje od kraja 14. do polovine 15. st. u sjevernoj Hrvatskoj i slovenskoj Štajerskoj. Vodi arheološke radove na lepoglavskom spomeničkom kompleksu i osmišljava prijedlog za buduću muzeološku prezentaciju Trakošćana. Inicira i vodi prve četiri godine Lepoglavskih dana te pokreće i uređuje Lepoglavski zbornik.

Godine 1995. seli se u Križevce i dobiva stalan posao u Narodnom sveučilištu, danas Pučkom otvorenom učilištu. Tada počinje istraživati srednjovjekovnu i novovjekovnu povijest križevačkog kraja, na temelju čega izdaje 2003. knjigu posvećenu 750. obljetnici križevačkih gradskih povlastica Križevačko-kalnička regija u srednjem vijeku. Objavljuje priloge u časopisima Peristil, Kaj, Buzetski zbornik, Cris i drugima.

Zajedno s nakladnikom Veda iz Križevaca i fotografom Nikolom Žuljem objavljuje djelo enciklopedijskog opsega u dva sveska Gradovi kontinentalne Hrvatske 2013. te Gradovi jadranske Hrvatske 2014. Potom s istim suatorom objavljuje seriju od sedam knjiga kulturnog turizma. Objavljuje monografiju Sakralni objekti i sakralna baština na području općine Sveti Petar Orehovec 2023.

Posljednjih desetak godina odmiče se od medievalnih tema, a u žarištu su mu interesa teme svakodnevnog života u ranom novom vijeku, posebno na temelju matičnih knjiga i ostalih arhivalija privatnog prava. Od ostalih tema na kojima radi u ovom razdoblju ističu se biografske studije posljednje hrvatske „vještice”, Križevčanke Magde Logomer, križevačkog gradskog suca Ivana Kešera te pokrajinskog kipara Stjepana Severa. Ovom posljednjem pripremio je u suradnji s Gradskim muzejom Križevci retrospektivnu izložbu 2021. Knjiga Križevci u galantnom stoljeću sažetak je sedmogodišnjeg istraživanja te donosi sveobuhvatnu sliku života križevačkih građana 18. stoljeća „od začeća do smrti i dalje” utemeljenu na građi i oživljenu riječju suvremenika.