Nakon dvije knjige fotografija (Fotografije 2008. i Vratar u zaleđu, golman u ofsajdu 2016. godine), umirovljeni koprivnički novinar Ivo Čičin-Mašansker u četvrtak 12. studenoga 2020. godine izdao je knjigu kolumni Slobodan prostor ili kako smo živjeli promjene.

Kolumna sa zadnje stranice Glasa Podravine izlazila je u vremenu od 13. listopada 1989. godine do 14. prosinca 1990. Urednik je tada bio Ivan Peterlin Špic, izrazito liberalnih pogleda na svijet oko nas.

Pogovor knjizi napisao je novinar Željko Krušelj.

naslovnica

Autor se odlučio i na foto dodatak sa slikama Koprivnice od početka šezdesetih te sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Slike su vlastiti fotoreporterski rad. Kolumne Slobodnog prostora nastale su u predvečerje priznavanja Republike Hrvatske i na malom prostoru Koprivnice i okolice stvaraju mozaik dilema o tome gdje je početak novog, a kraj starog.

Tekst o fotografijama napisala je povjesničarka umjetnosti i profesorica mađarskog jezika Tanja Špoljar.

– Hvala užoj i široj obitelji, supruga i sinovi djelovali su kritički i istodobno aktivno i poticajno. Bez njih ne bi ni bilo ove knjige – rekao je Ivo Čičin-Mašansker, koji je i sunakladnik knjige.

Drugi sunakladnik izdanja na 152 stranice je Bogadigrafika d.o.o. Koprivnica, koja je tiskala knjigu. Projekt su potpomogli Grad Koprivnica, Podravka d.d. i Belupo d.d. Dizajn i prijelom knjige rad je grafičkog obrta Vektor iz Koprivnice. Promocije knjige zbog epidemiološke krize neće biti do daljnjega.