Izjava dana
Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL

Nikolinje, najdraži dan u godini za djecu

Myra u Turskoj, rodno mjesto najdražeg sveca, svetog Nikole

Suvremenim prometalima za tili čas dođete u bilo koji dio zemaljske kugle. Doletjeli smo, tako, svojedobno do Antalye u Turskoj i bila bi grehota ne posjetiti rodno mjesto sveca kojeg smo i mi, kao djeca, jedva čekali da se uprizori i sa svojim darovima napuni naše čarape ili čizmice.

6. prosinca je Nikolinje i uvijek je bilo, čak i u tzv. mračna vremena. To je, valjda, jedini svetac do kojeg su “držali” i u to doba. Njegov sarkofag nalazi se u Myri gdje je završio ovozemaljski život, 6. prosinca 327. godine, a kasnije su mu posmrtni ostaci prenijeti u Italiju, u Bari, gdje se nalaze njegove relikvije.

Predajom je u puku uvriježeno da je Nikola razveseljavao djecu svojim darovima poklonima koje je spuštao kroz dimnjak i tako je ostalo do dan-danas. Sveti Nikola je, inače, nebeski zaštitnik pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, ljekarnika, pekara, ribara, zatočenika, trgovaca i putnika, a, između ostalog, i otoka Sicilije.

Roditelji na njegov spomendan daruju djecu. Nekada smo bili sretni kada smo od Nikole dobili naranču, bombon, čokoladicu ili neku tradicionalnu drvenu igračku. Mnogo se toga, nažalost, iskomercijaliziralo, pa toga nije ostalo pošteđeno niti Nikolinje.

Poklanjaju se mobiteli, dronovi i štošta što nema nikakve veze s vezom, kao da je u nama “Krampus” prevladao. “Lik” kojeg su izmislili za strašenje nedobre djece, kao da nisu sva djeca dobra. Od Nikole dobra djeca dobivaju zlatnu granu, a ako nisu bila primjerena, onda “Krampus” uzima njihove darove i ostavlja im srebrnu granu.

Bojali smo se da ne dođe po nas, a ujutro na Nikolinje bili smo posebno ushićeni kada smo ugledali poklončić. Znali smo da smo bili dobri, a to su prepoznali i naši roditelji.

“Krampus” uvijek hoda iza Nikole, pa ga primjećujemo i na svim proslavama u našim ustanovama. U Myri je, uz trgovine, i skulptura Nikole s djecom i vrećom darova.

“Biznis”, kao što je i sve drugo postalo unosnim prihodom i odmaklo se od pravih vrijednosti, poniznosti i darivanja potrebitima. Sveti Nikola je puno više od “Nikolinja”.

mn/prigorski.hr

Provjerite i ovo

zivot

KaŽe afinger: Smisao života

Nije me iznenadilo kaj bu večeras na Silvestrovo na leponaškoj dalekovodnici slikopis Smisao života Montija …

kip21

Kratki ogled o brončanom džinu

Nejasno mi je kako se u prvi plan uvodi sasvim marginalni problem: liči li novi …