Na adrese nekolicine kritičara Piškornice stiglo je nepotpisano pismo s povratnicom. Ovim kukavičlukom netko nepoznati je iz tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. poslao neizravnu prijetnju ili ako ćete ublaženo upozorenje adresaru.

Naime, nakon hrpe već sto puta pročitanih tvrdnji i izjava, od strane starog kompromitiranog, ali i novog kompromitiranog vodstva Piškornice, koje potkrepljuju uglavnom plaćenim tekstovima u medijima stoji sljedeće:

„Društvo je (to jest PSO), dakako, i dalje otvoreno za dijalog sa svim zainteresiranim stranama i dionicima jer je riječ o temama koje su opravdano u fokusu interesa javnosti. No, posve je neodgovorno i štetno za cijelu društvenu zajednicu u javni prostor plasirati ničim utemeljene te pogrešne tvrdnje i premise o utjecaju odlagališta na okoliš.

Javni dijalog, javna polemika i javna kritika da, ali pritom svakako mora postojati i odgovornost za javno plasiranu riječ (odgovornost podcrtana od strane autora ovog komentara).“

Upravo u toj riječi ODGOVORNOST stoji prijetnja tužbom prema adresantima kojima je ovo, da ponovim nepotpisano pismo, upućeno. Stoga ne znamo tko nam to prijeti. Naime nakon ovakvih „opomena“ slijedi ako se adresanti ne primire i ne prihvate bulažnjenje napisano u tekstu tužba za klevetu ili kao u jednom ranijem slučaju kada je ta ista tvrtka tužila za povredu prava osobnosti.

No, osnovni cilj ovog pisma koji vrvi kontradikcijama i lažima jest ušutkivanje onih koji pokušavaju javnosti prenijeti drugačije argumentirane stavove od onih koje PSO plasira svojim plaćenim oglasima u medijima.

Za primjer samo jedan kontradiktorni izvadak iz ovog nepotpisanog prijetećeg kukavičkog pisma:
„Kad je riječ o utvrđenim kapacitetima odlagališta, oni su definirani Glavnim projektom, Okolišnom dozvolom i Dozvolom za gospodarenje otpadom…“

 

U glavnom projektu ukupni kapacitet Piškornice predviđen je preko 800.000 kubika za sve četiri plohe.

Ako pogledate zadnju Županijsku skupštinu i riječi direktora PSO-a Marijana Blažoka oni su tu količinu očigledno premašili. Stoga, nameće se logičan zaključak kako ne rade prema Glavnom projektu sanacije odlagališta Piškornica.

Uz to dvojbeno je rade li prema Okolišnoj dozvoli ili prema Dozvoli za gospodarenje otpadom, jer u okolišnoj dozvoli je kapacitet odlagališta definiran na 675.000 tona dok je u Dozvoli za gospodarenje otpadom definiran na 419.500 tona. Kao što vidimo ova dva dokumenta nisu usklađena.

No kako god bilo i u dozvoli za gospodarenje otpadom i u Okolišnoj dozvoli i u Glavnom projektu stoji da procjedne vode moraju zadovoljavati vrijednosti iz Pravilnika ili Uredbe koje reguliraju otpadne vode s odlagališta otpada te prema potrebi otpadne, to jest procjedne vode trebaju voziti na pročistač. Valja napomenuti da procjedne vode ne zadovoljavaju MDK (maksimalno dopuštene koncentracije) iz pravilnika ili uredbe, no tvrtka PSO nema namjeru pročistiti procjedne vode koje su, kao što smo doznali od načelnika Općine Koprivnički Ivanec, u jednom dijelu zagadile okoliš. Uz to valja napomenuti da na odlagalištu nedostaje desetine plinskih zdenaca zbog čega postoji povećana opasnost od požara ili eksplozije.

Tako tvrtka PSO preko N.N., odnosno nepotpisane osobe šalje upozoravajuća pisma svojim kritičarima, umjesto da počnu raditi svoj posao i smanje nagomilane rizike.

Takozvani N.N. iz tvrtke šalje anonimna pisma svojim kritičarima, pritom educirajući ih oko odgovornosti za izrečeno, a oni zbog općeg stanja u državi koje se ovih dana razotkriva preko korupcije u pravosuđu koriste priliku da i dalje ugrožavaju zdravlje, ekonomiju i prosperitet ovog dijela Podravine.

Pa dobro, dokle više, gospodo?!

sb

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Prigorski.hr portala