Unatoč smanjenju PDV-a bijeli kruh stajat će 15, srdela 35, ulje 20 kuna, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da je potrošačka košarica od sredine 2021. skuplja 15 posto, a ulje, brašno, tjestenina i riža i preko 20 posto.

Zvučne najave o sniženjima više od 1000 artikala iz osnovne potrošačke košarice, s kojima su se trgovci požurili i više od mjesec dana od službenog smanjenja PDV-a na pojedine kategorije hrane, već danas bi se mogle svesti na onu narodnu “tresla se brda, rodio se miš”.

Cijene koje su vrijedile sredinom veljače kad je vlada izašla s izdašnim paketom mjera protiv inflacije – i kad nitko nije mogao predvidjeti dodatni šok koji će na globalnom tržištu žitarica i uljarica te energenata izazvati i rat u Ukrajini i sankcije Rusiji – rasle su i proteklih tjedana, a nove cjenike trgovci od proizvođača/prerađivača/uvoznika dobivaju svakodnevno.

Litra Zvijezdina suncokretova ulja koje se donedavno moglo naći na akciji i za 12,99 kuna, a redovna cijena joj je prije smanjenja PDV-a kod nekih trgovaca bila 15,99, ovih se dana može kupiti za vrtoglavih 17,99 do 20 kuna.

Franckova kava, 400 g omiljene “jubilarne”, košta već 39,99 kuna, a ne tako davno mogla se kupiti i za 32,99 (uz česte akcije za 24,99 kn), dok kilogram glatkog brašna probija već i cijenu od 10 kuna, ovisno o proizvođaču, kristal šećera od prosječnih 6,50 ka 8 i više kuna.

Tko je mislio da je zbog rasta cijena kruha i peciva za 20-50 posto proteklih mjeseci najbolje umijesiti svoj, sad će dvaput promisliti. I cijena 7 g suhog kvasca s 2,70 narasla je na 3,50 kn i više (vrećica 4 + 1 gratis i na 16,99 kuna), a rastu i cijene struje.

Štruca bijelog kruha za koju više nitko sa sigurnošću ne može reći koliko teži, 600, 700 ili 750 g, u pekarnicama bi uskoro mogla koštati i 15 kuna, dok se i cijena ribe siromaha – srdele penje već ka 35 kuna. Još prije nekoliko mjeseci u zagrebačkom je ribarnicama koštala 20, potom naglo skočila na 30 kn/kg.

Srednja kategorija ribe poput orada i brancina poskupjela je sa 60 na 80 kn, a i s najavljenim smanjenjem PDV-a od sutra s 13 na 5 posto na žive, svježe ili rashlađene ribe, rakove, mekušce i ostale vodene beskralježnjake, izglednije je da će cijene ribe i dalje rasti, tvrde prodavači.

I cijena 10 jaja uz smanjenu stopu PDV-a s 13 na 5 posto, danas je na akciji viša nego im je bila redovna cijene prije nekoliko mjeseci. Cijene svinjetine tek posljednjih tjedana uzimaju zamah, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.