Pregovori predstavnika sindikata državnih službi i Vladinog pregovaračkog tima o realizaciji sporazuma o rastu osnovice plaća za šest posto slijedom rasta BDP-a započeo je u utorak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Uoči početka sastanka predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša u izjavi novinarima istaknuo je da će inzistirati na ispunjenju sporazuma i šest postotnom povećanju osnovice od početka godine.

Vidjet ćemo što će nam Vladina strana ponuditi, posebice u kontekstu jučerašnjih događaja, dodao je. Pojasnio je kako svaki sporazum koji potpišu sindikati javnih ili državnih službi vrijedi i za one druge.

“Sve što se dogovori s jednima, primjenjivat će se i na druge. Dođe li do sporazuma, on će se primjenjivati i na javne službe i obrnuto, i da je jučer bio dogovor naš današnji sastanak bio bi formalne naravi”, rekao je Pleša.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je da će božićnice biti isplaćene i u javnim i u državnih službama i da bi to, prema neslužbenim informacijama, moglo biti još ove godine.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da im se čini prihvatljiva Vladina ponuda isplate povećanja 1. travnja i 1. studenog iduće godine.

(Hina)

fah