Američka svemirska agencija NASA predstavila je nove modele svemirskog odijela za astronaute koji će sudjelovati u novoj eri misije na Mjesec.

Novi dizajn posebno je opremljen za astronaute koji će izvoditi znanstvene eksperimente na Mjesečevoj površini.

Prototip novog svemirskog odijela bit će bolje opremljen za astronautkinje.

NASA se nada da će novo svemirsko odijelo biti spremno za misiju Artemis III. koja će put Mjeseca krenuti 2025. godine.

Postojeća svemirska odijela kakva nose američki astronauti nisu bila potpuno redizajnirana od 1981. godine. Kada je NASA objavila da će se Čovjek vratiti na Mjesec nakon gotovo pet desetljeća, obećala je poslati prvu ženu i prvu osobu koja nije bijele rase na Mjesec.

Teškoće su nerijetko pratile slanje žena u svemir u prijašnjim misijama na Međunarodnu svemirsku stanicu. Godine 2019. NASA je planirala poslati potpuno žensku ekipu na Međunarodnu svemirsku postaju zaduženu izvesti svemirsku šetnju no morala je odustati nekoliko dana prije planiranog lansiranja dviju žena,  a bile su to astronautkinje Anne McClain i Christina Koch. NASA je tada ustanovila da nema dva svemirska odijela ispravne veličine za njih dvije, pa je umjesto McClain uskočio muški kolega Nick  Hague.

Važno je da svemirsko odijelo dobro sjeda osobi koja ga nosi i to je ključno da bi se spriječio pretjeran umor ili što je još gore, tjelesna ozljeda. NASA se nada da će novi dizajn savladati sve te probleme te ispuniti sve standarde potrebne za misiju Aremis III. na Mjesec koja se očekuje 2025. godine.

Ključni zahtjev za svemirsko odijelo je da opskrbljuje osobu kisikom uz pravilan tlak što omogućuje astronautu da preživi. Dizajn mora biti jako precizan jer bi greške mogle izazvati brzo širenje pluća i prouzročiti smrt.

“Mjesec je neprijateljsko okruženje, a posebno južni pol. U kacigi su ugrađene svjetiljke i to je ključno jer astronauti trebaju uzeti uzorke s Mjeseca, prikupljati druge podatke potrebne za bolje razumijevanje Mjesečeva južnog pola.

Nove svemirske čizme morat će biti takve da izdrže temperature smrzavanja kakve vladaju u područjima koja su stalno u sjeni.

Odijela će se izraditi korištenjem naprednih metoda uključivo 3-D printanje i lasersko rezanje.

Na južnom polu na koji se trebaju spuštati misije Artemisa moguće su temperature veće od 50 stupnjeva Celzijevih, ali mogu biti i vrlo niske sve do minus  200 stupnjeva na dnu kratera.

Druga poteškoća je prašina ili oštri kamenčići. Materijali korišteni za različite slojeve odijela su izolirajući, otporni na oštre predmete koji bi ih mogli poderati, a moraju biti takve prirode da spriječe prianjanje prašine, objašnjava Russell Ralston, pomoćnik voditelja programa svemirske šetnje za tvrtku Axiom Space.

Na kacigi su montirana čeona svjetla te kamera visoke rezolucije kojom će se na Zemlji izravno pratiti kretanje astronauta/astronautkinje.

Na leđima će biti montirana naprtnjača s prvom pomoći za preživljavanje: boca zraka i vrlo sofisticiran klima-uređaj, dodaje  Ralston.

Ljudi će moći u odijelu provesti do osam sati neprekidno kako bi uzeli uzorke te izveli znanstvene pokuse.

Vječna bijela boja

U Houstonu je glavni inženjer Jim Stein, odabran da odjene skafander, demonstrirao kretanje mašući rukama, saginjući se pa čak se i spustio u čučanj.

Poboljšanje mobilnosti i amplituda kretanja jedno je od velikih prednosti novog odijela u odnosu na ona kakvasu nosili sudonici misije Apollo.

Ipak nešto se neće mijenjati: svemirsko odijele i dalje će biti bijelo, tvrdi Russell Ralston.

Bijelo bolje refletktira sunčeve zrake, bolje regulira temperaturu unutar skafandera.

Prototip predstavljen u srijedu bio je u crnoj i narančastoj boji, a to je zato što taj protoip ima dodatni sloj koji bolje prikriva neke tajne aspekte razvoja novog odijela.

Naime, za ugovore izrade odijela za misije Artemis još se natječu tvrtfke Axiom Space i Collins Aerospace.