Obje doze cjepiva protiv koronavirusa mnogima znače povratak svakodnevnom životu s manje ograničenja i briga.

Ali što je s maskama, fizičkim distanciranjem i testovima? Možete li zaraziti druge iako ste potpuno cijepljeni?

Mogu li cijepljeni biti nositelji virusa? 

Vjerojatnost da će potpuno cijepljena osoba biti pozitivna na PCR testu je niska, ali nije isključena, kaže Institut Roberta Kocha (RKI), njemačka ustanova za kontrolu i prevenciju bolesti.

Iako podaci pokazuju da je količina virusa u cijepljenih osoba znatno manja i da je vrijeme izlučivanja virusa skraćeno, postoji određeni rizik da mogu širiti virus.

“Kako broj cijepljenih raste, tako će biti i više cijepljenih kojima je virus probio obranu”, dodaje Carsten Watzl, glavni tajnik Njemačkog društva za imunologiju.

“Toga je malo, ali ovisi o učinku cjepiva na pojedinca i količini virusa oko njega”, rekao je. To može biti posebno opasno za starije i one već bolesne.

Što nam je činiti?

Mnogi nisu potpuno cijepljeni i mogu teško oboljeti zaraze li se koronavirusom. To je još jedan razlog zbog kojeg cijepljeni i dalje trebaju održavati distancu i nositi masku u društvu necijepljenih.

Na mjestima s mnogo ljudi, poput javnog prijevoza, svi moraju ostati oprezni. Zdravstvene vlasti zato i dalje preporučuju poštivanje osnovnih mjera poput nošenja maski, pranja ruku, prozračivanja i fizičke distance. Sve to znatno smanjuje prijenos.

Sjevernom Amerikom i Europom upravo se širi mnogo zaraznija delta varijanta virusa. “S delta varijantom dolazi i veća količina virusa u organizmu pa je i rizik prijenosa veći”, objašnjava Watzl.

Trebaju li se cijepljeni nastaviti testirati? 

Ako se cijepljeni i necijepljeni nalaze zajedno, na nekoj zabavi na primjer, Watzl savjetuje da se prije toga svi testiraju. Na takvim okupljanjima rizik zaraze raste čak i cijepljenima.

“Pošto nije uvijek poznato ima li već netko u sebi neki komorbiditet, najbolje je da se svi testiraju”, naglasio je. (Hina)