Nezavisna lista Danijele Glavosek Kovačić po prvi je puta izašla na izbore za Mjesne odbore u Koprivnici i polučila odličan uspjeh. U Brežancu na čelu liste bio je Nevenko Šimunić, a na Lenišću Alen Vorkapić i te liste su u svakom MO osvojile po dva mandata.

Članovi njene Nezavisne liste kandidirali su se i na listi u Podolicama gdje su osvojena 3 mandata. S obzirom da u tim odborima nijedna lista nema većinu, kreiranje Vijeća mjesnog odbora biti će stvar dogovora.

– Zahvaljujemo se svim biračima koji su nam dali povjerenje za zastupanje njihovih mišljenja i stavova u ovom mandatu i uložit ćemo sve svoje znanje i iskustvo da poboljšamo svakodnevicu svojih sumještana – poručili su iz tabora nezavisne Glavosek Kovačić.

glavosek

Danijela Glavosek Kovačić

Vrijedi spomenuti kako je vidljiv i veliki trend povećanja broja glasova za Nezavisnu listu Dr. Danijele Glavosek Kovačić gdje je podrška ovoga puta bila tri puta veća, odnosno zabilježio se rast od 30 posto

Istovremeno su i ostali nezavisni polučili uspjeh. U Starigradu je najviše glasova dobila lista Snježane Veličan dok je u Bakovčicama to uspjelo Radovanu Knežević. Također i nastup Zvonimira Markača u Centru dobro je prošao s osvojenih 25,82 posto.

– Dobili smo dva člana u Mjesnom odboru i za trećeg člana nedostajalo nam je svega nekoliko glasova. U Mjesni odbor Centar od nas ušla je Andreja Brozović i moja malenkost – napisao je nakon izbora Zvonimir Markač na svoje facebook profilu te dodao kako čestita pobjednicima izbora i napomenuo da će biti konstruktivna oporba.

Ukupno, liste građana na ovim su izborima dobile 21 vijećnika Mjesnih odbora.

Ivan Pal (HSS) i Mišel Jakšić (SDP)

Ivan Pal (HSS) i Mišel Jakšić (SDP)

No, unatoč zadovoljstvu nezavisih svojim rezultatima, prema viđenju najjače koprivničke stranke, SDP-a, upravo ovi rezultati izbora govore da je popularnost nezavisnih u silaznoj putanji.

– Kad pričamo o trendovima nezavisnih lista, s obzirom na nacionalne trendove, možemo reći da su nezavisni u Koprivnici izgubili. Kod nas nije kao u nekim krajevima gdje je za pobjedu dovoljno reći da si nezavisni – već naši građani znaju prepoznati kvalitetu našeg rada – smatra Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice dok šef gradskog SDP-a, Tomislav Golubić kaže kako mu je drago što su se na ovim izborima pojavile političke opcije koje za sebe kažu da su nezavisne.

Lijeva koalicija osvojila je 58 mandata i pobjednik je ovih izbora, zaključeno je na konferenciji za medije.

Ipak, Goran Pakasin, šef koprivničkog HNS-a koji je na ove izbore izašao u koaliciji s HDZ-om, Mrežom i HDS-om kaže kako je sve osim uvjerljive pobjede SDP-a u Koprivnici poraz za njihov ‘bastion’.

Goran Pakasin

Goran Pakasin

– Koprivnički HNS zadovoljan je rezultatima izbora za vijeća mjesnih odbora jer smo zajedno s partnerima osvojili natpolovičnu većinu u četiri mjesna odbora, dok smo u još tri relativni pobjednici ovih izbora – kazao je Pakasin i dodao kako je HNS je dobio pet vijećnika u koprivničkim vijećima mjesnih odbora, dok je njihova koalicija zajedno dobila 42 vijećnika.

– Sve što nije uvjerljiva pobjeda SDP-a i partnera u bastionu socijaldemokracije, u Koprivnici, gradu koji već godinama diše crveno, može se smatrati porazom politike vladajućih u našem gradu. A praksa zabijanja glave u pijesak samo će osnažiti i nas kao gradsku oporbu, ali i nezavisne liste koje u našem gradu bujaju od izbora do izbora – zaključio je i poručio kako 42 vijećnika njihove koalicije i 21 s nezavisnih lista čini prevagu nad 58 ‘lijevih’ i upravo to je ključna poruka ovih izbora za vijeća mjesnih odbora.

Spomenimo i to da su dvije liste Milana Bandića prošle najgore na ovim izborima. Ona u Reki ostala je bez osvojenog vijećničkog mjesta, dok je u Centru osvojila jedno mjesto sa 12,22 posto glasova.

go/prigorski.hr