Najave Udruge malih trgovaca naftnim derivatima kako će zatvoriti svoje benzinske postaje zbog nastavka zamrzavanja cijena goriva jučer su se počele ostvarivati, piše u srijedu Večernji list.

Mali distributeri jučer se zatvorili niz malih benzinskih postaja diljem države. Kako tvrde, više nisu mogli izdržati toliki trošak poslovanja uz smanjenju maržu.

Vlasnik triju malih benzinskih postaja u Brodsko-posavskoj županiji Petar Nikica, koji vodi tvrtku Nikica Petrol d.o.o., ističe kako mu je najviše žao što je iznevjerio poljoprivrednike u žetvi.

“Evo zatvorio sam dosad dvije benzinske crpke i sada sam na putu prema trećoj. Nismo imali izbora. One se nalaze u mjestima Podcrkavlje, Vrpolje i Stari Jankovci. Na našem području imamo jako puno prijevoznika i poljoprivrednika i od toga živimo, a ne od supermarketa i prodaje čipsa kao neki drugi. Od toga ne možemo platiti djelatnike. A sada moram otpustiti deset djelatnika. Ostat će raditi jedino jedna trudnica”, kaže Petar Nikica koji je 2016. otvorio prvu benzinsku postaju.

Kaže nam da su im planovi bili daljnje zapošljavanje i širenje. “Sve se naše benzinske postaje nalaze u ruralnim područjima i zbog obrta smo se planirali proširiti i na Općinu Drenje, ali je to sada otpalo. O ovoj odluci razmišljamo već neko vrijeme. Prihoda nema nikakvih i gušimo se u rashodima”, objašnjava ovaj dojučerašnji vlasnik triju benzinskih postaja.

Problemi su, kaže, za njih počeli u rujnu, a da je najgore što trpe bijes kupaca. Problem s dobavljačima. “Puno puta imali smo probleme s dobavljačima pa nismo imali goriva. Onda bi kupci bili bijesni i rekli bi nam da čekamo da poskupe cijene. No, zapravo oni ne znaju da mi od tog poskupljenja nemamo ništa. Ne postoji trgovačka kuća koja će ovo trpjeti. Mi imamo velike rashode i male prihode, a oni veliki imaju velike prihode i enormne rashode. Ne znam kako će oni sve to izdržati i nadam se da će podržati nas male”, govori Petar Nikica. Dodaje kako još više žali postaje na moru.

“Mi smo ovdje opskrbljivali poljoprivrednike i žao mi je što smo ih napustili u žetvi. A mogu misliti kako je postajama na moru na koje dolaze jahtaši i toče gorivo u svoje jahte, a oni od toga nemaju ništa. Svi smo ogorčeni, nervozni i ljuti”, ističe Nikica, piše novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.