Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je u petak, na misi za domovinu, kako hrvatsku težnju za slobodom ništa nije moglo zaustaviti, čak ni strašna stradanja Vukovara i Škabrnje.

A ta čežnja za slobodom nakon pada Berlinskoga zida (…) još je viša rasla u srcima ovoga puka. Čak ni strašna stradanja Vukovara i Škabrnje nisu je mogli zaustaviti“, rekao je nadbiskup u homiliji u župnoj crkvi u Škabrnji u kojoj se prisjetio tragedije tog mjesta, ali i tragedije Vukovara.

„Bio je to tužan dan stradanja kada je vojska JNA s postrojbama pobunjenih hrvatskih Srba okupirala jedan grad i jedno selo, Vukovar i Škabrnju“, rekao je podsjećajući na 18. studenoga 1991.

Naglasio je kako je hrvatski narod ratne strahote, stradanja i razaranja, preživio, čekajući slobodu.

„Gospinim zagovorom preživjeli smo sve ratne strahote i osvojili slobodu. Toga se, eto, danas sjećamo s pijetetom i zahvalnošću, rekao je Puljić.

„No, Vukovar nije izdržao. Izdržala je, međutim, Hrvatska zahvaljujući nadljudskim naporima njezinih branitelja i građana na čelu s predsjednikom Tuđmanom koji je u tim teškim danima znao pregovarati, zapovijedati i vojsku stvarati“, izjavio je.

Podsjetio je da je u vojnim akcijama „Bljesak i Oluja“ oslobođen najveći dio okupirane domovine, da su Vukovar i Škabrnja postali simboli stradanja i bolni podsjetnik na sve žrtve pale za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Zapitao se i što nam je činiti pred činjenicom tolikih uništenih obitelji i pred nestankom dragih prijatelja s njihovim ugašenim snovima?!

„Suočeni s teškom pat­njom suosjećamo i trpimo s rodbinom i prijateljima. Potiho i bratski s vjerom i molitvom sjećamo se dragih pokojnika“, kazao je i poručio kako su „samo snažna vjera, jaka ljubav i nesalomiva nada kadra  sve pobijediti“.