Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša pozvao je na predbožićnom susretu u ponedjeljak u Zagrebu ravnateljice i ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova s područja njegove nadbiskupije da posebno posvete pažnju odgoju koji vodi do mira.

Na susretu u prepunoj dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta nadbiskup Kutleša je priznao vodećim ljudima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Zagrebačke nadbiskupije da njihova zadaća osobito danas nije laka, kada je svijet suočen s brojnim teškoćama, krizama i izazovima.

Međutim, napomenuo je, škola nije pozvana prenositi samo znanje, kompetencije i vještine, nego i vrednote, pravila, kulturu, duhovnost, stavove i socijalno-društveno primjereno ponašanje.

U nekom smislu može se reći da je jedna od važnih misija škola i mirovna misija. Odgajati učenike za mir nije izbor, nego dužnost, kazao je zagrebački nadbiskup i dodao da nužno škola sama treba biti mjesto mira.

Umjesto oživljavanja starih sukoba i predrasuda, naši se odgojni sustavi moraju ispuniti novim duhom. Odgovornost je majki cijeloga svijeta da svoju djecu odgajaju u duhu održavanja mira. Naše oružje neka postane oružje duha, a ne tankovi i vatreno oružje, kazao je Kutleša i dodao da treba stvarati novo društvo, utemeljeno na služenju drugima, više nego na želji za vladanjem.

“Društvo u kojem je vrijednost zajedništva kao ljudskih bića nesumnjivo važnija od svake manje grupe, bilo to obitelji, nacije, etničke skupine i kulture”, precizirao je nadbiskup.

Govor o miru uključuje konkretno zalaganje za pravdu, jednakost, poštovanje ljudskih prava, nenasilje, međusobno uvažavanje, pomirenje, oproštenje, a pedagogija mira uključuje akciju, suosjećanje, solidarnost, hrabrost i ustrajnost.

Mir je ime za blagostanje u svakodnevnom životu, sklad sa sobom, s drugima, s prirodom i s Bogom, zaključio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, koji se pri put našao u ulozi domaćina na tom tradicionalnom susretu s ravnateljima škola u Zagrebu.

Skupu su se obratili također predstavnici javne vlasti, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković i Luka Juroš u ime Grada Zagreba te izrazili podršku svima u sustavu školstva.

Predstavnici škola, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, predsjednik Hrvatske udruga ravnatelja osnovnih škola Igor Matijašić, sestra Monika Maslać u ime katoličkih školskih vrtića Zagreba i drugi, izrazili su zahvalnost i zatražili podršku školama u vrijeme velikih društvenih promjena i neizvjesnosti.