Andreja Novak, patronažna sestra, voditeljica grupe za podršku dojenja “Slonići” i međunarodno licencirana savjetnica za dojenje te Marija Križić, volonterka u grupi podrške dojenju “Slonići” održale su večeras u Koprivnici besplatnu radionicu o dojenju za 15-ak trudnica, mladih mama te nekoliko očeva.

U suradnji s doulom Dorom Kolačko tijekom otprilike dva sata prošli su tematiku dojenja i problematiku s kojom se dojilje najčešće susreću. Tako su pojasnile kako nije istina da će dojilje imati više mlijeka budu li konzumirale pivo. Naime, iako je to uvriježeno mišljenje, istina je da će im od toga grudi tek nabujati, a zbog prisutnosti alkohola dojenje će biti otežano.

Andreja Novak, patronažna sestra, voditeljica grupe za podršku dojenja "Slonići" i međunarodno licencirana savjetnica za dojenje/G. Obran

Andreja Novak, patronažna sestra, voditeljica grupe za podršku dojenja “Slonići” i međunarodno licencirana savjetnica za dojenje/G. Obran

– Danas smo imali radionicu na tematiku najčešćih zabluda o dojenju, a u sklopu obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja, a koji ćemo sutra obilježiti u centru grada  – rekla je Andreja Novak. Dodala je kako su se odlučili za ovu radionicu ne bi li informirali trudnice koje još su još uvijek okružene brojnim mitovima o dojenju, a koje su, kako je rekla, pobile činjenicama utemeljnim na znanstvenim dokazima.

Inače, grupa za potporu dojenja postoji već sedam i pol godina, a prvenstveno je namjenjena majkama dojiljama te trudnicama koje se tek upoznavaju s budućim izazovima. Jedna od takvih bila je Rosana Vucković Kišić iz Koprivnice, majka dvoje djece koja se pridružila grupi prije nekih šest godina.

Rosana Vucković Kišić iz Koprivnice/G. Obran

Rosana Vucković Kišić iz Koprivnice/G. Obran

– U vrijeme kada sam bila trudna s prvim djetetom aktivno sam dolazila oko godinu i pol te nakon kraće stanke s drugim sam također dolazila. Druženje u grupi pomoglo mi je da uspješno dojim, odnosno da dojim još uvijek i razbijem sve prisutne predrasude te se držim svog uvjerenja da je dojenje najbolje za moje dijete – kazala je Rosana Vucković Kišić te naglasila kako u svojim nastojanjima nije imala podršku osoba iz svoje okoline, osim supruga.

Andreja Novak i Marija Križić, volonterka u grupi podrške dojenju "Slonići''/G. Obran

Andreja Novak i Marija Križić, volonterka u grupi podrške dojenju “Slonići”/G. Obran

Radionici je prisustvovalo 15 zainsteresiranih trudnica, mladih mama i nekoliko očeva/G. Obran

Radionici je prisustvovalo 15 zainsteresiranih trudnica, mladih mama i nekoliko očeva/G. Obran

Grupa za potporu dojenju održava se svakog prvog četvrtka u mjesecu od 11 do 13 sati u prostoru Doma zdravlja u Koprivnici, u prizemlju.

go/prigorski.hr