Na zadarskom području od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutro pale su velike količine kiše, 164 litara po četvornom metru, poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka, potvrdio je Hini voditelj Meteorološke postaje u Zadru Anđelko Vidović.

“Nevrijeme, praćeno jakom grmljavinom, počelo je u nedjelju oko 20 sati i trajalo do ponedjeljka rano ujutro. Na zadarskom je području palo kiše kao u pola Hrvatske, a jučer iza 14 sati zabilježen je najjači udar juga – 25,5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat”, dodao je.

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, najviše zapadni dio grada, a vatrogasci su imali 21 intervenciju tijekom noći i 12 u jutarnjim satima.

“Najviše je bilo ispumpavanja podruma, garaža i prizemnih stambenih prostora, automobili su ostali u vodi, a intervencije smo imali u Zadru, u Kožinu, Diklu i Petrčanima, na otoku Ugljanu, u Ninu i Ražancu”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Istaknuo je da je zbog velikog broja intervencija angažirana i Državna intervencijsku postrojba Zadar kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a u ostalim dijelovima županije intervenirala su dobrovoljna vatrogasna društva.

Još uvijek je u prekidu trajektna linija Biograd – Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) – Preko na otoku Ugljanu.