Uz poruku “U proljeće PRVO posadi DRVO”, Hrvatske šume u utorak su Svjetski dan šuma obilježile sadnjom 150 stabala hrasta kitnjaka i lužnjaka na Dubravkinom putu u Zagrebu, te nabavkom šest električnih vozila.

Električna vozila nabavljena su putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radi se o šest Volkswagen ID.4 Pro Performance vozila na električni pogon, koja će Hrvatskim šumama pomoći smanjiti emisiju CO2 za čak 18 tona godišnje, uzimajući u obzir da prosječno osobno vozilo emitira oko tri tone CO2 godišnje.

“Svjesni onečišćenja koje sa sobom nosi moderan način života i sve veća urbanizacija, cilj nam je aktivno sudjelovati u smanjenu emisija štetnih plinova i doprinijeti zaštiti okoliša, ali i osigurati efikasniji i ekonomičniji rad naše tvrtke. Izrazito smo ponosni što smo predvodnik zelene tranzicije”, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Kaže da su dosad izvršili zamjenu sustava grijanja u više od 107 svojih poslovnih zgrada, odnosno s fosilnih goriva prešli su na lokalni drvni pelet ili sječku, a sve svoje objekte obnavljaju primjenom nisko-energetskih standarda gradnje.

“Ova inicijativa Hrvatskih šuma sjajan je primjer kako se briga za okoliš i održivi razvoj trebaju provoditi kroz konkretne akcije i projekte”, kaže Dujić. Ističe kako se ovih dana na područjima svih njihovih podružnica održavaju dani kolektivne sadnje stabala u kojima sudjeluju stotine građana, a nabavka električnih vozila dodatni je važni korak u smanjenju emisije štetnih plinova i zaštiti prirode za buduće generacije.

“Šume su nezamjenjiv resurs za održavanje životne ravnoteže, posebno za smanjenje emisije štetnih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju. Zato Hrvatske šume godišnje zasade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. kroz brojne akcije”, istaknuo je Dujić.

Inicijativi kolektivne sadnje na Dubravkinom putu pridružili su se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković  te dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić.

Vučković je zahvalila šumarskog struci što brine o šumskim resursima u Hrvatskoj te čestitala svima Svjetski dan šuma. S obzirom da je ovogodišnja tema “Šume i zdravlje” zaželjela je puno zdravlja biljkama, životinjama i ljudima.

Park šuma Dubravkin put jedna je od najposjećenijih urbanih šuma u Zagrebu s neprocjenjivom ekološkom i socijalnom vrijednošću, budući da je nastala prirodnim pomlađivanjem te predstavlja prirodnu oazu i ekološko uporište u gradskim uvjetima.