Grad Varaždin teži tome da što više energije dobiva iz obnovljivih izvora energije, stoga su na šest osnovnih škola instalirane fotonaponske elektrane, a projekt vrijedan oko 120 tisuća eura predstavljen je u utorak, u V. osnovnoj školi.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj izvijestio je da su fotonaponske, odnosno solarne elektrane instalirane na varaždinske I., II., III., IV., V. i VII. osnovnu školu te da se projekt radi i za VI. osnovnu školu te za Centar za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar”.

“Na šest škola smo instalirali ukupno 182 kilovata vršne snage, a to znači da ćemo dobivati oko 220 tisuća kilovata električne energije godišnje. Cijeli projekt je bio vrijedan oko 120 tisuća eura koji smo prijavili na Fond i dobili 40 posto novca”, rekao je Bosilj.

Dodao je da će se, sukladno Zelenoj agendi, u zrak emitirati oko 43 tisuće tona manje CO2 te spomenuo i značajnu financijsku uštedu – škole će račune električne energije godišnje plaćati 30 do 40 tisuća eura manje.

“Na taj način nastavlja se ono što je Grad počeo na sportskim objektima – postavljanje solarnih elektrana u Graberju i na Srednjoškolcu. Nakon osnovnih škola, s ovom inicijativom krenut ćemo dalje i na našim javnim ustanovama i zgradama, tamo gdje će nam se to omogućiti od strane konzervatora ili drugih subjekata”, poručio je Bosilj.

Njegov zamjenik i saborski zastupnik Miroslav Marković istaknuo je da se već traži zemljište gdje bi se pokrenuo potpuno novi projekt komunalne elektrane.

“Tražimo zemljište na kojemu bismo napravili fotonaponsku elektranu na koju bi se građani kroz energetsku zadrugu mogli priključiti. U sljedećih godinu dana ćemo raditi na tome da se na taj način i naše sugrađane uključi u proizvodnju besplatne električne energije, a za to ću se i zalagati u Saboru”, najavio je Marković.

Rad fotonaponske elektrane prezentirala je ravnateljica V. osnovne škole Nikolina Kovačić koja je istaknula da škola već dva tjedna bilježi prve rezultate.

“Možemo pratiti kolika je snaga i proizvodnja električne energije i već sad izgleda obećavajuće… Mi kao ravnatelji imamo mogućnost praćenja naših elektrana i preko portala koji možemo pratiti putem bilo kojeg računala, a imamo i mobilne aplikacije pa vidimo proizvodnju na tjednoj bazi, mjesečnoj i godišnjoj”, kazala je Kovačić.