Učenici iz 52 srednje škole diljem Hrvatske testirat će u petak, 10. ožujka, svoje znanje o Hrvatskom saboru na trećem mrežnom kviz-natjecanju „Koliko poznaješ Hrvatski sabor“.

Na natjecanju će sudjelovati 156 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik ima i zamjenu.

Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na trideset pitanja, a za to će imati trideset minuta, najavila je u utorak saborska Služba za građane, organizator natjecanja.

Srednjoškolci će imati priliku pokazati koliko poznaju Sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas.

Pokazat će što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i odgovornostima saborskih zastupnika.

Preliminarni poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen u petak poslijepodne.

Svi učenici koji sudjeluju na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti i prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora.

Zahvalnice Sabora dobit će i sve škole kao i svi mentori učenika koji sudjeluju na kvizu.