Situacija u požeškoj kaznionici je pod kontrolom, jedan je zatvorenik pozitivan na koronavirus i nalazi se u izolaciji, a detektirani su svi njegovi kontakti, potvrdio je u petak ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Matijević je to rekao na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite referirajući se na medije koji su prije dva dana izvijestili kako se koronavirus probio u Kaznionicu u Požegi, a pozitivan nalaz potvrđen je muškarcu privedenom u zbog prekršajnog postupka.

Na području susjedne Brodsko-posavske županije četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom, izvjestio je tamošnji županijski stožer civilne zaštite. Na tom su području trenutno aktivna 74 slučaja zaraze koronavirusom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije na tom je području trenutno je 66 aktivnih slučajeva. Najveći broj oboljelih u Požeško-slavonskoj županiji zabilježen je 14. srpnja  s ukupno 83 aktivna slučaja. Prema riječima ravnatelja Matijevića tijekom vikenda i početkom slijedećeg tjedna očekuje se oporavak još tridesetak oboljelih.

“U ovom trenutku svadbe i okupljanja su najveći rizik za širenje koronavirusa. U tom smjeru ćemo i poduzimati potrebne mjere. Ljudi se moraju pridržavati propisanih mjera kako bi svi bili sretni i zadovoljni. Nema potrebe za panikom, dizanjem tenzija i paušalnim procjenama”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović.

Stožer posebno prati u kojem se smjeru razvija virus kako bi se poduzele potrebne mjere i za početak slijedeće školske godine. Poziv sugrađanima da se i dalje pridržavaju propisanih mjera uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pozivajući na otkazivanje skupova s većim brojem građana. (Hina)