Svjedočenjam bivšeg visokog djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića videovezom iz Mostara u Muenchenu je pred Visokim zemaljskim sudom u utorak ujutro nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima jugoslavenskih i hrvatskih službi sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1982.

Ivan Lasić (zvan još i Gorankić) trebao bi tijekom ispitivanja iznijeti svoja saznanja koja je stekao kao visoki djelatnik Savezne službe državne sigurnosti obavljajući tu dužnost u vrijeme kada se dogodilo ubojstvo Stjepana Đurekovića.

On je već ranije, početkom devedesetih godina, govorio za Saborsku komisiju za ispitivanje žrtava rata i poraća o slučaju Đureković. Ti iskazi su objavljeni i u knjizi publicista Bože Vukušića “Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva”.

Ukoliko Lasić danas ne završi svoje svjedočenje ono će biti nastavljeno sutra, priopćio je Viši zemaljski sud u Muenchenu.

Predstavnici obrane i optužbe prilikom posljednjeg ročišta su svjedočenje Ivana Lasića ocijenili kao važno svjedočenje koje bi moglo pridonijeti rasvjetljavanju slučaja Đurekovića i utvrđivanja krivnje optuženih.

Tom prilikom je također utvrđeno kako se ovaj proces, koji je započeo u listopadu prošle godine, još nije značajno pomaknuo te kako bi se ključni svjedoci tek trebali pojaviti u Muenchenu.

Proces je, prema prvobitnom planu, trebao biti okončan krajem travnja ali je produljen do kraja godine.

Nakon svjedočenja Ivana Lasića na današnjem 41. ročištu bi trebali svjedočiti i Peter F., kojeg se predstavlja kao “bivšeg supruga jedne agentice hrvatske obavještajne službe”, te umirovljeni viši policijski komesar Stellmacher, koji je pratio terorističke djelatnosti državljana bivše Jugoslavije u razdoblju 1982-1983. godine.

(Hina)

fah