Mladi Zagrebačke nadbiskupije hodočaste 20. godinu zaredom u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Hodočašće, koje se održava 10. i 11. rujna, započeli su putovanjem vlakom do Konjščine odakle su pješice stigli u Mariju Bistricu.

Po dolasku u Svetište sudjelovali su na euharistijskom slavlju koje je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek, u koncelebraciji sa svećenicima koji su s mladima hodali do Marije Bistrice. Misno slavlje pjesmom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih.

U homiliji vlč. Tušek istaknuo je: “Onaj tko zna zahvaljivati, raste u poniznosti. Onaj tko zna zahvaljivati uvijek i u svemu, sposoban je u svemu prepoznavati Božji prst”, potičući mlade na zahvalnost za 20 godina hodočašća mladih i spominjući se svih zahvala s kojima mladi dolaze Majci Božjoj Bistričkoj.

Povjerenik je naglasio kako su mu dragi ovakvi susreti mladih jer očituju jedinstvo. “Ovdje smo jer ljubimo Gospodina. Želimo s Njim ostvarivati osobni odnos prijateljstva”; dodao je vlč. Tušek i potaknuo mlade da daju Bogu da bude Bog i da ih iznenadi.

Nakon euharistijskog slavlja mladi su se okupili u šatoru gdje je katehezu održao vlč. Zoran Grgić, povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije koja je domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži 17. rujna. Vlč. Grgić pozvao je mlade da pripreme svoja srca pazeći se od raznih navezanosti koja ih onečišćuju. Također, najavio je program SHKM-a, na kojem će iz Zagrebačke nadbiskupije sudjelovati više od 2200 mladih.

Nadbiskupijski zbor mladih animirao je cijeli program šatoru, dok je svoje svjedočanstvo vjere s mladima podijelio paraolimpijac Pavao Jozić. Istaknuo je kako mu Gospodin pomaže da i pobjede i poraze u stolnom tenisu podnese s mirnoćom i gleda na njih kao na Božju volju. Mladima je poručio kako je “bolje biti gubitnik s Isusom, nego pobjednik bez Isusa.”

Mladi su tijekom popodnevnog programa imali priliku za sakrament pomirenja, a u 18.30 dočekat će hodočasnike pješake, koji sudjeluju na 291. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu te pristižu preko Sljemena i Čučerja, iz Sesveta, ali i svih dijelova Zagrebačke nadbiskupije.

U 20 sati subotnji program hodočašća nastavlja se Službom svjetla, nakon koje je za mlade priređen glazbeni program u šatoru, a od 22.30 sati mladi će se u bazilici Majke Božje Bistričke okupiti na početku cijenonoćnog klanjanja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.