Pod motom: “Želimo promijeniti kulturu komuniciranja u politici!“, mladi HDZ-a, SDP-a, IDS-a, DP-a, Mosta i Možemo! u subotu su potpisali Memorandum o suzdržavanju od govora mržnje tijekom političkih kampanja.

Memorandum je potpisan nakon panel rasprave koju je Europska demokratska mreža mladih (EDYN) Hrvatske održala povodom superizborne 2024. u Hrvatskoj i aktualne kampanje za europske izbore.

Mladi Hdz A, Sdp A, Ids A, Dp A, Most A I MoŽemo Potpisali Memorandum (4)

Panel rasprava je održana s političkim organizacijama mladih na temu “Je li vrijedno? Govor mržnje u političkim kampanjama i predizborna polarizacija hrvatskog društva”.

U uvodnom obraćanju član EDYN-a Ante Zrile naglasio je kako smo posljednjih godina svjedoci narušavanja političkog diskursa, te sve češćih osobnih napada na političke suparnike.

Upozorio je da se „demokraciju ne smije uzimati zdravo za gotovo“ te istaknuo kako se na ovaj način podiže razina političke pismenosti i kulture dijaloga među mladima.

Mladi Hdz A, Sdp A, Ids A, Dp A, Most A I MoŽemo Potpisali Memorandum (2)

Na panel raspravi su sudjelovali Ivana Barac, politička tajnica Mladeži HDZ-a, Karlo Vedak, potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, Ivan Grubišić, nacionalni koordinator Mladih DP-a, Ivana Brajdić, koordinatorica tematske grupe za mlade Možemo!, Krešimir Rotim, koordinator Mosta za gradsku četvrt Trnje, te Valentina Orbanić, predsjednica Kluba mladih IDS-a.

„Otvaranjem teme sveprisutnoga govora mržnje u politici pokazali smo civiliziranu i konstruktivnu raspravu te svojim primjerom dokazali da politički ambijent može biti itekako zdrav i među političkim suparnicima“, kazala je Ivana Brajdić iz stranke Možemo!

Valentina Orbanić iz IDS-a osvrnula se na kampanju za parlamentarne izbore u kojoj je, kako je rekla, palo puno teških riječi te je istaknula važnost kulturnog izražavanja u političkim kampanjama.

„Drago mi je što smo našli zajednički jezik i potpisivanjem memoranduma pokazali kako svi težimo boljem, tolerantnijem i zdravijem demokratskom društvu“, poručila je Ivana Barac iz HDZ-a

Mladi Hdz A, Sdp A, Ids A, Dp A, Most A I MoŽemo Potpisali Memorandum (1)

„Činjenica da smo danas okupili predstavnike stranaka iz parlamentarne većine i oporbe s raznih ideoloških spektara govori o demokratskom iskoraku koji nove generacije političara dostižu. Oni su danas prešli preko svojih imaginarnih političkih granica i pokazali da je ipak moguće složiti se oko nekih temeljnih stvari u Hrvatskoj“, istaknuo je voditelj panela Ivan Dominik Dragović.

Član EDYN Hrvatske Dalmir Mišković poručio je kako potpisani Memorandum znači veću razinu kvalitete i sadržaja i aktera u budućnosti, neovisno o političkom spektru.