Mladen Šolčić: Od 19 tisuća mljekara u Hrvatskoj ostalo je manje od šest tisuća

12. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Hrvatska Mladen Šolčić: Od 19 tisuća mljekara u Hrvatskoj ostalo je manje od šest tisuća

foto: Patrik Maček/Pixsell


Drugi dan boravka Predsjednice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u izmještenom Uredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji susrela se s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije te poručila kako će inicirati proširenu sjednicu gospodarskog vijeća na temu poljoprivrede.

Damir Špehar/Pixsell

Damir Špehar/Pixsell

„Problema u poljoprivrednom sektoru daleko je više nego što smo imali priliku čuti danas, no kao glavni ističe se problem neravnopravnog odnosa koji otkupljivači imaju prema hrvatskim poljoprivrednicima u odnosu na one u drugim državama“, naglasila je Predsjednica Republike. Dodala je kako će resornom ministru prenijeti poruke s današnjeg sastanka, a glavna je ta da se seljacima omoguće jednaka „pravila igre“ kao u ostalim država Europske unije.

Mladen Šolčić, jedan od najvećih mljekara na području Bjelovarsko-bilogorske županije, iznio je alarmantan podatak da je od 19 tisuća mljekara u Hrvatskoj ostalo njih manje od šest tisuća, s tim da i oni preostali neće dugo izdržati uz sadašnju nisku otkupnu cijenu mlijeka i ostale loše uvjete.

„Mi od otkupljivača ne tražimo ništa više od toga nego da se u Hrvatskoj ponašaju kao u vlastitim državama. Da Dukat u Hrvatskoj posluje kao u Francuskoj, mi ne bismo bili u problemima“, istaknuo je Šolčić, jedan u nizu poljoprivrednika koji su se za pomoć obratili Predsjednici Republike.

Drugi radni dan u izmještenom Uredu, predsjednica Grabar-Kitarović započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Barutana, gdje je u rujnu 1991. godine poginulo jedanaest hrvatskih vojnika nakon što je, odbivši predati vojarnu, major JNA Milan Tepić aktivirao eksploziju vojnog skladišta u kojemu je bilo 170 tona eksploziva.

Damir Špehar/Pixsell

Damir Špehar/Pixsell

Predsjednica Republike na Trgovačkom je sudu u Bjelovaru nazočila otvaranju pilot projekta „e-komunikacija“ koji će omogućiti bržu, bolju, moderniju i efikasniju komunikaciju svih sudionika sudskih postupaka.

Obišla je drvoprerađivačku tvrtku „Bjelin d.o.o.“, gdje je u tijeku izgradnja novih proizvodnih pogona, jedne od trenutno najvećih investicija u Bjelovaru te obišla gradilište u Velikoj Cigleni, gdje turski investitori, MB Holding, grade najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj te jednu od većih u Europi.

prigorski.hr

Facebook Comments