Mještani Vrbovečkog Pavlovca svetom misom obilježili pola stoljeća svoje kapelice

5. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Mještani Vrbovečkog Pavlovca svetom misom obilježili pola stoljeća svoje kapelice


Mještani Vrbovečkog Pavlovca, prigradskog naselja grada Vrbovca svetom misom obilježili su pol stoljeća svoje kapelice. Misno slavlje predvodio je vlč.  Mihael Hertarić župni vikar župe „Sv. Vida „u Vrbovcu.

Kapela je posvećena prvom hrvatskom svecu Nikoli Taveliću, koji je rođen u Šibeniku, oko 1340. godine,  a mučenički umro u Jeruzalemu 1391. godine.

Vrbovečki Pavlovec, prvi se put spominje 1460. kao feudalni posjet u gornjem dijelu gospoštije Rakovec-Vrbovec. Ovdje se 1496. nalazi gospoštijska sudčija kojoj je sudac Petar Vamparić.

Zanimljivo je za istaknuti da je u Vrbovečkom Pavlovcu u svratištu Persoli od ožujka 1893. do kolovoza iste godine boravio Antun Gustav Matoš, veliki hrvatski pjesnik. Dragutn Tadijanović ističe da se Matoš ovdje skrivao od vojnih tadašnje Austro-ugarske vlasti, nakon studija u Beču.

IMG_6614[1]

Mještani Pavlovca  izgradili su 1934. godine  križ, a 1971. podigli kapelicu Svetom Nikoli Taveliću. Luka Petrak (1928.-2021.) pokrenuo je 1971. izgradnju kapelice. Zajedno je s Ljudevitom Drvenkarom i Vidom Drvenkarom sakupljao novac u selu kako bi se izgradila kapelica. Mjesto je 1971. imalo i zvonara Katu Petrak koja je uređivala ovo svetište.

Vlč. Franjo Žnidarec, župnik župe Vrbovec, imao je svoju mladu misu u ovoj kapelici, a u kojoj su mladu misu imali trojica svećenika

Jubilej kapelice u Vrbovečkom Pavlovcu obilježen je  i filatelistički. Prigodni žig će se koristiti u vrbovečkoj pošti 6. rujna 2021. godine. U idejnom rešenju prigodnog žiga, autor Stjepan Zdenko Brezarić, smjestio je sliku kapele sv. Nikole Tavelića koja dominira u središnjem dijelu žiga. Ovaj prigodni žig je šesti po redu u kojem se pojavljuju vrbovečki sakralni objekti.

IMG-11f4a0660d40d43fb9dc4e25746319bb-V

(Dragan Vicković)

 

 

Facebook Comments


[ssba]