Na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, počinje Mjesec hrvatskoga jezika, manifestacija koju je 2014. pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a završava na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, 17. ožujka.

Prilika je to da kulturne, obrazovne i znanstvene ustanove raznim događanjima proslave mjesec u kojem se odaje počast hrvatskomu jeziku, jednom od najsnažnijih obilježja nacionalnoga i kulturnoga identiteta, izvijestili su u nedjelju iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te naglasili kako je hrvatski jezik tijekom povijesti bio i sinonim narodnosti i svojevrstan supstitut državnosti, “dom u kojem se i u najtežim vremenima čuvala i očuvala nacionalna luč”.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje Mjesec hrvatskoga jezika obilježit će brojnim događanjima i pojačanom djelatnošću.

Tako će se institutski znanstvenici pridružiti tribinama o hrvatskome jeziku: ponajprije onoj koju organizira hrvatski P.E.N. na temu “Odumire li hrvatski jezik?”, zatim sudjelovanjem na znanstvenome skupu o glagoljici na 22. veljače, koji je Hrvatski sabor nedavno proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Na predavanja o hrvatskome jeziku putem internetskih platformi, koje su organizirali i prošle godine, pozvali su škole u Hrvatskoj i inozemstvu da im se pridruže.

Također, Institut će pojačati međunarodnu djelatnost putem izvođenja više međunarodnih projekata te u sklopu aktivnosti Europske federacije nacionalnih jezičnih institucija, u čijem upravljačkome tijelu odnedavno i Hrvatska ima svojeg predstavnika.

Na samom kraju Mjeseca hrvatskoga jezika organizirat će predstavljanje najnovijih izdanja, od kojih se posebno ističu dva dijalektološka rječnika: Žminja u Istri i Blata na Korčuli, zatim “Rječnik velikoga i maloga početnog slova” te “Etimološki rječnik hrvatskoga jezika”.

Predstavit će i “Juditu Marka Marulića: transkripciju i prilagodbu na suvremeni hrvatski jezik”, kojom su obilježili Godinu Marka Marulića, koja traje do travnja ove godine.

Iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pozvali su na “zajedničku proslavu ljepota i vrednota hrvatskoga jezika”, koji se, kako je to i davna i nedavna povijest pokazala, najbolje čuva proučavanjem, učenjem i poučavanjem.

“Upravo je ljubav spram hrvatskoga jezika njegovih govornika najveći jamac njegove opstojnosti i trajnosti, što nikakva posebna zakonska regulativa ne može nadomjestiti”, poručili su.