Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u subotu, u nazočnosti saborskog zastupnika Željka Leinerta, zamjenika župana sisačko-moslavačkog Mihaela Jurića, gradonačelnika Popovače Josipa Miškovića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića i voditelja Centra za stočarstvo HAPIH-a Zdenka Ivkića, sudjelovala na Izbornoj skupštini Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka u Popovači, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH) predstavlja krovni nacionalni središnji savez s ciljem organizacije provedbe uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak na području Republike Hrvatske. Osnovan je 2003. godine, a iduće godine će zabilježiti dvadeset godina postojanja udruženja.

Tako su na održanoj Izbornoj skupštini predstavljeni izvješća o radu, plan rada i financijski plan, izabrana su upravljačka tijela Saveza, pri čemu je za predsjednika Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka ponovno izabran Miško Šklempe.

Također, načelnik Sektora za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Mato Čačić predstavio je izmjene i dopune uzgojnog programa hrvatskog hladnjokrvnjaka, kao i novi uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj uzgajivačima hrvatskog hladnokrvnjaka iz cijele Hrvatske.

„U gotovo dvadeset godina postojanja, a posebice posljednjih godina, ovaj je Savez u suradnji s Ministarstvom sustavno i uspješno unaprjeđivao uzgoj ove vrijedne pasmine i genetski potencijal te organizirao tržište kako bi osigurao egzistenciju za svoje članove i njihove obitelji i na tome vam čestitam. Također, rješenjem Ministarstva poljoprivrede od kraja ožujka ove godine Savez je nositelj odobrenog drugog programa naziva Uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj te je korisnik mjera potpore u Programu za sufinanciranje uzgojnih udruženja u stočarstvu.

Ovom prilikom želim naglasiti važnost koju konjogojstvo ima u hrvatskoj poljoprivredi, a ovaj Savez u Ministarstvu poljoprivrede te ne sumnjam da ćemo nastaviti kvalitetan dijalog i produktivnu suradnju, u cilju dobrobiti i razvoja hrvatskog konjogojstva“, istaknula je prilikom obraćanja ministrica Vučković i navela kako će i dalje intenzivno pružati potporu sektoru konjogojstva, koja direktno i indirektno utječe na povećanje stada i povećanu dobit u uzgoju, a provodi se putem mjere iz Programa ruralnog razvoja za očuvanje ugroženih izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, Programa potpore uzgojnim udruženjima u stočarstvu RH, Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u RH 2021.- 2025., kao i uvrštavanjem sektora konjogojstva u sustav dodjele kvote za plavi dizel, oslobođenjem troškova obveznog godišnjeg pretraživanja na zarazne i nametničke bolesti i određenih troškova vezanih za uzgoj kopitara te potporom za livade i pašnjake, uz krizne programe potpore primarnim proizvođačima u stočarstva u 2020. i 2021. godini.

S obzirom da je skupština Saveza održana na potresom pogođenom području tema skupa su bile i ulaganja u Sisačko – moslavačku županiju te provedene i planirane mjere pomoći ovom području. Do sada je iz Programa ruralnog razvoja ugovorena ukupna vrijednost odobrene potpore veće od 1,2 milijarde kuna, pri čemu je isplaćeno više od milijardu kuna. Samo u razdoblju poslije potresa u županiju je isplaćeno 73 milijuna kuna potpore za investicije iz mjera ruralnog razvoja, uz 18 milijuna kuna potpore isključivo za obnovu poljoprivrednih potencijala uništenih u potresu, uz mnoge druge prijave još u obradi.

Pregled ulaganja i mjera pomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji se nalaze na poveznici.