Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu u Muenchenu s bavarskom kolegicom Michaelom Kaniber razgovarala o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, izazova zajedničke poljoprivredne politike te daljnje bilateralne suradnje u promocanju zaštićenih proizvoda, priopćilo je u nedjelju ministarstvo.

Nakon održanog sastanka, dvije ministrice su zajedno obišle tradicionalni sajam Hoffest, Dan otvorenih vrata bavarskog Ministarstva prehrane, poljoprivrede i šumarstva, na kojem je ove godine organizirano predstavljanje i prodaja hrvatskih proizvoda.

Vučković je u razgovoru s Kaniber podsjetila da Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje raznih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, s 35 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Na sastanku se razgovaralo i o budućnosti europske poljoprivrede pri čemu su se obje ministrice složile kako zajednička poljoprivredna politika treba zadržati fokus na poljoprivredniku i proizvodnji hrane uz znatna ulaganja u okolišno prihvatljivije prakse i očuvanje svih resursa za budućnost.

Suradnja sa saveznom pokrajinom Bavarskom odvija se već pedeset godina putem Stalne hrvatsko-bavarske komisije, kao i kroz druge projekte od zajedničkog interesa, a hrvatsko i bavarsko ministarstvo poljoprivrede dogovorili su nastavak intenzivne suradnje u plasiranju regionalnih proizvoda sa zemljopisnom oznakom podrijetla.