Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom te ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u srijedu, 2. ožujka 2022. godine, održala sastanak s predstavnicima sektora mlijeka i mliječnih proizvoda na temu aktualnih poremećaja na tržištu i sigurnosti robne opskrbe, s obzirom i na ratna zbivanja u Ukrajini. Istim povodom je u srijedu 3. ožujka 2022., u nazočnosti državnog tajnika Šime Mršića i ravnatelja Uprave ribarstva Ante Mišure, održala sastanak s predstavnicima ribarskog sektora.

U okviru najnovijih događaja uzrokovanih trenutnom situacijom u Ukrajini, a uslijed porasta cijena energenata i repromaterijala, predstavnici mljekarskog sektora upozorili su na učestalija odustajanja poljoprivrednika od mljekarske proizvodnje i istaknuli potrebu za povećanjem potpora, dok su predstavnici ribarskog sektora ukazali na porast troškova u proizvodnji i preradi, ali i izrazili zabrinutost u slučaju nestašice ulja kao sirovine potrebne za riblje konzerve.

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište. Povećana su sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna, a uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja vrijedna više od 100 milijuna kuna, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene već ove godine odnosno za prošlu proizvodnu godinu, a do kraja tjedna će se u elektronsko savjetovanje uputiti natječaj iz Programa ruralnog razvoja za mliječno govedarstvo.

Nadalje, resorno Ministarstvo kontinuirano radi na mjerama pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva uslijed povećanih troškova proizvodnje, za što je osigurano 50 milijuna kuna. Preciznije, riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, a zahtjev za odobrenjem potpore je poslan na notifikaciju Europskoj komisiji. Predmetna potpora pomoći će subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja.