Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će manifestacije Kaj v Zelini, Goranovo proljeće, Knjiga Mediterana, Galovićeva jesen…

26. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će manifestacije Kaj v Zelini, Goranovo proljeće, Knjiga Mediterana, Galovićeva jesen…


Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će u 2021. godini s oko 3,8 milijuna kuna ukupno 146 programa književnih manifestacija, s naglaskom na nacionalne programe i manifestacije posvećene problematici suvremene hrvatske i svjetske književnosti, te književne nagrade.

Kako se ističe u priopćenju Ministarstva, na početku 2021. godine, Godine čitanja, objavljeni su rezultati programa književno-nakladničke, knjižarske djelatnosti i knjižnične djelatnosti čija je realizacija u manjoj mjeri onemogućena novonastalim uvjetima pandemije.

Unatoč pandemiji, organizatori književnih manifestacija i tijekom protekle, a i u svojim planovima za 2021. godinu, pronalaze načine za održavanje književnih manifestacija, festivala, tribina i drugih programa, napominje Ministarstvo.

Ministarstvo kulture i medija redovito sufinancira književne manifestacije koje se kontinuirano održavaju, kao i nove inicijative, koje obogaćuju javni i kulturni život u Hrvatskoj.

U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi RH, za programe književnih manifestacija zaprimljeno je 217 prijava. Od toga će se sufinancirati 146 programa u ukupnom iznosu od 3.863.700,00 kn.

U Godini čitanja od posebne su važnosti one manifestacije koje su zbog pandemije iznašle nove mogućnosti promoviranja sadržaja čitateljskoj publici. S istim razlogom namjenska su sredstva ponajprije usmjerena na programe koji se održavaju u nacionalnim okvirima i u prilagođenim uvjetima, u usporedbi s ranijim godinama kad se kroz ovaj segment financirala i promidžba hrvatske knjige u inozemstvu te nacionalni nastupi na inozemnim sajmovima knjiga.

Od posebnog su prioriteta manifestacije posvećene problematici suvremene hrvatske i svjetske književnosti koje uz festivalska događanja obuhvaćaju i tradicionalne manifestacije (Goranovo proljeće, Knjiga Mediterana, Galovićeva jesen, Kaj v Zelini i druge). Važan segment sufinanciranja predstavljaju i književne nagrade koje se također redovno financiraju.

Od nagrada mogu se izdvojiti nagrada Grigor Vitez, nagrada Ksaver Šandor Gjalski, nagrade Dana hrvatske knjige – Davidias, Judita i Slavić i druge.

Po 100 tisuća kuna dobili su Frakturin Festival svjetske književnosti, Mediteranski festival knjige Hrvatske gospodarske komore, međunarodni književni festival Književna karika/Lit link i Festival europske kratke priče (FEKP), oba u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP), Zagreb Book Festival, Goranovo proljeće SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”, Ogulinski festival bajke u organizaciji Turističke zajednice grada Ogulina, Međunarodni festival stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, te Međunarodni književni festival Vrisak nakladničke kuće V.B.Z.

Za programe HGK-a Noć knjige i Knjiga svima i svuda bit će izdvojeno 125 tisuća kuna, a s po 200 tisuća kuna sufinancirat će se Nagrada mlade kritike Centra za obrazovno nakladništvo (Institut za promicanje čitanja) te Sa(n)jam knjige u Istri.

Ministarstvo je do sada objavilo rezultate potpore izdavanju časopisa i elektroničkih publikacija u ukupnom iznosu od 3,859.500,00 kuna, potpore izdavanju knjiga u iznosu od 8.078.000,00 kuna, za organizaciju književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti iznos od 160.000,00 kuna.

Za programsko područje knjižnične djelatnosti za akcije i manifestacije u knjižničnoj djelatnosti odobreno je 566.700,00 kuna, za nabavu knjižne i neknjižne građe 16,119.500,00 kuna i za razvojne programe (radionice, seminari i stručno usavršavanje knjižničara 593.000,00 kuna.

(Hina)

Facebook Comments