Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio je na sjednici krajem prosinca 2016. da je prijava četvorice znanstvenika, koji su ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića optužili za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, djelomično opravdana te utvrdio da je ministar Barišić preuzeo, ne navodeći izvore, dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a više pojedinaca i političkih stranaka zatražilo je ministrovu ostavku.

Ministar Barišić: Prijava protiv mene je na dnevnom redu zbog političkih obračuna

Ministar Barišić u utorak je priopćio kako je prijava koju su protiv njega 2011. podnijela četvorica znanstvenika zbog navodnog plagiranja pravodobno riješena te je ocijenio kako njezino “neosnovano naknadno” stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju predstavlja neetičnu zloporabu toga tijela u svrhu političkih obračuna.

“U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za ‘naknadno’ stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena”, ističe Barišić u priopćenju.

“Nakon što je prijava odbačena, a tiskarski propust u drugom izdanju mojega teksta otklonjen već 2010., dakle prije nego što je i prijavljen, Odbor za etiku posegnuo je ‘naknadno’ nakon mojega imenovanja za ministra znanosti i obrazovanja za prijavom za već ‘presuđenu stvar’. U pravnoj je državi načelo ‘res judicata’ jamstvo pravne sigurnosti, ne može se ponavljati suđenje za ono o čemu je već donesen pravorijek”, kazao je nadalje Barišić, ocijenivši kako je time bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Vlatko Silobrčić, kao član Predsjedništva političke stranke Pametno zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune.

Akademik Silobrčić: Prosuđujem o znanosti jer se time bavim cijeli svoj radni vijek

Bivši predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić odbacio je optužbe ministra Barišića kao nelogične i nesuvisle te izjavio da ga članstvo u stranci ne sprječava da prosuđuje o znanosti kojom se bavi cijeli svoj radni vijek. Silobrčić je tako reagirao na izjavu ministra Barišić da je Odbor za etiku, kojim je predsjedavao akademik Silobrčić, “naknadno” posegnuo za prijavom koja je već bila “presuđena stvar” te da je Silobrčić, kao član predsjedništva stranke Pametno, zlorabio visoko etičko tijelo za političke obračune.

HNS i Pametno zatražili Barišićevu ostavku

Nakon što je objavljeno da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju potvrdio da je ministar Barišić preuzeo dijelove znanstvenog teksta, a da nije naveo izvor, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zatražio je njegovu ostavku.

I stranka “Pametno” pozdravila je u utorak mišljenje Odbora za etiku kojom je djelomično opravdana prijava četvorice znanstvenika protiv ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića zbog plagiranja, te pozvala premijera Andreja Plenkovića da Barišića žurnim postupkom smijeni.

(Hina)

fah