Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da nije bilo zataškavanja u slučaju župana Damira Dekanića koji je zajedno s troje policajaca i još dvoje osumnjičenih uhićen zbog lažiranja okolnosti prometne nesreće koju je navodno skrivio Dekanić, ali je odgovornost preuzeo njegov rođak.

“Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati”, kazao je Milina, dodajući da je policija utvrdila nepravilnosti i spis o prošlogodišnjoj nesreći kod Cerne dostavila nadležnom državnom odvjetništvu, odnosno Uskoku.

Dekanić je tada, po tvrdnjama tužiteljstva, u alkoholiziranom stanju službenim automobilom udario u automobil i kućnu ogradu žene koja je također pod istragom. U policijskom zapisniku nakon nesreće navedeno je da je službeni automobil vozio županov rođak Krešimir Bičanić koji je također uhićen, kao i troje policajaca – šef smjene, policajac koji je proveo očevid i policajka iz ophodnje.

”Otvorena je istraga za šest sudionika, od toga su tri policijska službenika. Vidim po medijima puno kritika, što je opravdano jer su u ovom slučaju policijski službenici, sumnja se, zlouporabili svoj položaj i ovlasti te su počinili pogreške pri postupanju”, kazao je Milina u petak odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji o sigurnosti u prometu.

Godišnje oko 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava protiv policajaca

Milina je naglasio da je nadležna policijska uprava otvorila kriminalističko istraživanje i da je Ravnateljstvo policije uputilo stručni tim koji je utvrdio nepravilnosti i sve proslijedio Uskoku. ”Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati”, dodao je.

Istaknuo je da je kompletan spis dostavljen Uskoku, ali da ne može govoriti o pojedinostima te nadodao da je troje tek nedavno suspendiranih policajaca nakon Dekanićeve nesreće nastavilo raditi jer ih se tada nije sumnjičilo za ono što im se sada terete stavlja na teret.

Milina je ukazao da policija na godišnjoj razini ima oko 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava protiv policijskih službenika. ”Prema tome, policijski sustav reagira na sve nepravilnosti. Ne može se policijski službenik udaljavati na temelju indicija”, zaključio je.

Vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću i još četvero okrivljenika određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnji da su fingirali tijek i okolnosti prometne nesreće koju je skrivio Dekanić, a kako bi župan izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet. Sa slobode se brani jedino osumnjičena policajka iz ophodnje koja je, kako se doznaje, u drugom stanju.