Saborski zastupnik Marin Miletić (Klub Mosta) ustvrdio je u utorak, tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru, da su glavni razlozi za osiromašenje hrvatskih građana zatvaranje gospodarstva za vrijeme pandemije, uvođenje eura i rat u Ukrajini.

Pročitavši povećane cijene više prehrambenih proizvoda Miletić je upitao osjeća li Vlada odgovornost jer se smanjenje PDV-a na hranu i prehrambene proizvode, teško nekoliko milijardi kuna, nije manifestiralo nižim krajnjim cijenama već je sav iznos otišao u ruke vlasnika trgovačkih lanaca.

Miletić: Milijarde eura izgubljene za vrijeme pandemije

“Osjeća li Vlada odgovornost zbog milijardi eura izgubljenih kroz zatvaranje gospodarstva za vrijeme pandemije”, rekao je.

Upitao je osjeća li Vlada odgovornost za inflaciju koja je prisutna zbog “silnih milijardi” umjetno upumpanih u gospodarstvo, kao i za demografski slom, raspad poljoprivredne proizvodnje, iseljavanje mladih i dr.

“Premijer i ministri kao da su cijepljeni, ne s buster dozama, nego od bilo kakvog osjećaja odgovornosti. To pokazuje da žive u nerealnim svjetovima, odvojenim od stvarnosti hrvatskog naroda”, kazao je Miletić.

Smatra da će se kriza manifestirati prvenstveno kroz poremećaj na energetskom i poljoprivrednom tržištu, pri čemu iduće godine ističe moratorij za prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

“Kako je krenulo, ako se nešto ne promijeni, građani Hrvatske će saditi krumpire po balkonima svojih nebodera i biti sretni da nešto naraste”, rekao je Miletić.

Pavliček: Nedostatak radnika u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je na nedostatak radnika u Nacionalnom parku Plitvička jezera iako su nezaposleni učenici koji su završili turističke smjerove i žive na području tog nacionalnog parka.

Također je ustvrdio da Nacionalni park nije ništa napravio oko ugroženosti od požara iako je rješenje nadležnog ministarstva zaprimio još 8. kolovoza 2018. godine.

Pavliček kaže da sistematizacija radnih mjesta u toj javnoj ustanovi, u odjelu protupožarne zaštite, nije sukladna Zakonu o vatrogastvu.