Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u utorak u Vukovaru da je poklič ‘Za dom spremni’ štetan za Hrvatsku te je dodao da treba ukloniti i četničke spomenike u Vukovaru.

Ako ja dođem u Jasenovac kao Hrvat i kažem da tamo nije mjesto natpisu “Za dom spremni’ s kojim provociraju Srbe i da je to štetno za Hrvatsku, onda ću reći i u Borovu Selu da četnički obelisk mora zaroniti zajedno s Johnnyjem Weissmullerom’ (američkim plivačem i glumcem koji je glumio Tarzana), kazao je Milanović.

Time je aludirajuo na mauzolej Vukašinu Šoškočaninu, organizatoru napada u kojem je ubijeno 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu koji se nedugo potom utopio u Dunavu.

Milanović je naglasio da Vlada neće ukloniti spomenik Šoškočaninu jer su proglasivši ih ”bijednim licemjerima koji sve kupuju”.

”Ljudi uvijek imaju neku mrlju koju veš-mašina budućnosti nikad neće oprati kao što to pjeva Davor Gobac. To su takve fleke da to ne ide dolje i nema tu mjesta poštenim ljudima koji imaju autoritet”, rekao je.

Upitan za najavu ministra obrane o mogućnosti smanjenja predsjedničkih ovlasti vezano uz Zakon o obrani, Milanović je odgovorio da ne želi o tome te je poručio da je Banožić ”jedan smiješan čovjek”.

”Komplicirana je to materija. Njemu treba uzeti ono što ima, on je sitni kriminalac. Na sve ga potiče Udbašenković”, kazao je Milanović služeći se uobičajenim negativnim kvalifikacijama  o premijeru Plenkoviću i ministru Banožiću.

Govoreći o predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, Milanović je rekao da ga je ”majka molila da ga pusti na miru zbog mira u obitelji”.