Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zoran Milanović donio je odluke od dodjeli počasnog čina OSRH brigadiru Iliji Rašiću i brigadiru Mati Bilonjiću kojima je, odlukama Predsjednika Republike dodijeljen čin počasnog brigadnog generala.

„Služili ste domovini, borili ste se kada je bilo najteže, bili braća po oružju, po zajedničkom cilju. Te stvari se ne zaboravljaju i što vrijeme više prolazi – radi onih koji tada nisu bili rođeni ili su bili premladi – te događaje moramo, sada možda više nego prije desetak godina, isticati i stalno ponavljati“, istaknuo je predsjednik Milanović na svečanosti uručenja počasnih činova brigadiru Rašiću i brigadiru Bilonjiću u petak u Uredu predsjednika.

Predsjednik Milanović dodao je kako su ulaskom Hrvatske u NATO i Europsku uniju ostvareni hrvatski ciljevi.

„To su ciljevi koji su ispunjeni. Međutim, to su usputni ciljevi u odnosu na ono što je ostvarivano ’91., ’92. do ’95. godine, a u čemu ste sudjelovali – obrani i oslobađanju Hrvatske. Ono što ste vi napravili na početku, to je ono na čemu se sve gradi, to je ono što je smisao sam po sebi, a to je hrvatska država i obrana opstojnosti hrvatskog naroda. Pozivam vas na dijalog, vaš uzajamni i svih vas, koji ste onda kada je bilo najopasnije i najkritičnije bili zajedno, da to budete u danima zrelosti i starosti“, rekao je predsjednik Milanović.

Počasni brigadni general Hrvatske vojske Ilija Rašić sudjelovao je u Domovinskom ratu od početka listopada 1991. Godine u 108. Brigadi Hrvatske vojske ‘R’ – Slavonski Brod i Zapovjedništvu IV. ZP OSRH Ston. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog pletera i Redom Nikole Šubića Zrinskog. Završio je Ratnu školu Oružanih snaga Republike Hrvatske „Ban Josip Jelačić“. Ujedno je i general-bojnik Hrvatskog vijeća obrane.

Počasni brigadni general Hrvatske vojske Mato Bilonjić sudjelovao je u Domovinskom ratu od početka srpnja 1992. Godine u Zapovjedništvu II. ZP OSRH – Đakovo. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog križa, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom Nikole Šubića Zrinskog te medaljom Iznimni pothvati. Završio je Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“. Ujedno je i brigadni general Hrvatskog vijeća obrane.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti uručenja počasnih činova bili su načelnik Personalne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Ivan Zelić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, savjetnik Predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost kontraadmiral Predrag Stipanović, pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina, časnik za operativnu potporu Vojnog ureda brigadir Ivica Kranjčević i dočasnik za informatičku potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost časnički namjesnik Hrvoje Krajačić.