Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u petak sindikatima na obilježavanju 30. obljetnice osnutka Matice hrvatskih sindikata da se moraju nadmetati, tražiti svoju pravdu i pravicu, ustvrdivši pritom da Vlada ima svoja ograničenja i da bi im “najradije dala sve, ali nema”.

Matica hrvatskih sindikata treća je po veličini sindikalna središnjica u Hrvatskoj, koja okuplja oko 60.000 članova i 10 sindikata iz područja zdravstva, predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja, kulture, pravosuđa, mirovinskog osiguranja te državne službe.

Predsjednik Milanović zaželio je u svom govoru sindikatima uspjeh u pregovorima s Vladom.

“Više borbe i budite uporni, ali shvatite na kraju da vlada ima svoja ograničenja i da bi vam najradije dala sve, ali nema”, kazao je predsjednik Milanović.

Rekao je da je inflacija nešto što ga najviše brine jer njezini uzroci su samo djelomično rat u Ukrajini, ali bazično, to je monetarna politika i sve ono što se događa posljednjih 10 godina.

“Novac praktički postaje besplatan i dostupan svakome, a onda ima vrijednost kao i sve ono što je previše dostupno”, poručio je.

Milanović je ustvrdio da ova vlada čitavo vrijeme živi u epohi nevjerojatno jeftinog novca te dodao kako se inflacija vratila nakon niza godina u kojoj inflacije nije bilo.

Podsjetio je da smo od 1993., kada je Hrvatska usvojila svoj proturecesijski, stabilizacijski program te fiksirala tadašnji hrvatski dinar, živjeli bez inflacije.

“Zaboravili smo kako to izgleda. I evo nakon puno godina i prvi puta u novijoj hrvatskoj državnoj povijesti, imamo inflaciju preko 10 posto. Kada imate besplatan novac, kada je kamata takva da se svatko može zadužiti, onda se do novca dolazi jednostavnije nego ikada i krediti su jeftiniji nego ikada, državi je jednostavnije nego ikada”, pojasnio je predsjednik.

Piletić: Uspjesi sindikata su zajednički

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić ustvrdio je da su uspjesi sindikata zajednički jer rezultati koje su postigli tiču se svih.

Svega smo nekoliko dana od kolektivnog pregovaranja, podsjetio je ministar, najavivši da će idući tjedan na Vladi biti formiranje pregovaračkog tima.

“Idemo ka konkretizaciji što znači ugovaranje povoljnijih prava za članove reprezentativnog sindikata koji se već 30 godina bore za bolji položaj radnika”, dodao je.

Poručio je da Vlada želi biti socijalni partner, ne na papiru i formalno, nego riječima i konkretnim djelima, zajedničkim inicijativama i sudjelovanjem na GSV-u.

Istaknuo je da je donesen zaključak da se ide u izradu Akcijskog plana za jaču pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima od onih 45 posto, kako bi došli do europskih ciljeva i do 80 posto pokrivenosti kolektivnim ugovorima.

Izaslanica i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je da u Gradu Zagrebu socijalni dijalog sa sindikatima nastoje unaprijediti na načelima otvorenosti, fair play-a, strukturiranog dijaloga i odgovornog partnerstva.

“Matica je, uz druge sindikate jasno poručila da Hrvatska može i mora bolje i to je izvor i našeg angažmana u Gradu Zagrebu”, rekla je.

Šprem: Matica je svakim danom sve brojnija

“Konstantni gospodarski izazovi drže nas pripravnima za prve naznake prelamanje krize naših članova. U takvim situacijama sindikati moraju čvrsto reagirati, surađivati i biti ustrajni u svojoj misiji”, kazala je predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem.

Poručila je da je potrebno jedinstvo sindikata javnog sektora, ali jednako tako jedinstvo radnika i sindikata u javnom i privatnom sektoru.

Navela je da Matica svakim danom postaje sve brojnija pa vjeruje da će se u narednim godinama njihov glas čuti još jače.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da vrijeme koje dolazi neće biti lako te da je nužno zajedništvo, kao i da se ne smije dopustiti da se osipa članstvo, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je da su sindikati Matice spremni na borbe, štrajkom ostvarivati svoja prava.