Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podržao je u petak dogovorene sankcije EU-a Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, poručivši kako nije bilo izbora, ali da one neće biti učinkovite.

Milanović je novinarima kazao da su sankcije “bile nužne”. “Drugog izbora nije bilo”, kazao je Milanović. Ipak, istaknuo je da sankcije “nažalost ne djeluju” te da neće zaustaviti napredovanje ruske vojske.

Milanović je ranije pokazivao razumijevanje za ruski zahtjev da se Ukrajini zabrani mogućnost apliciranja u NATO.

„Ovo se događa u predsoblju Moskve, glavnog grada Rusije. Aranžman koji će voditi računa o sigurnosnim interesima Rusije se itekako mora naći i naći će se“, poručio je ranije Milanović.

U petak je kazao da Ukrajina u NATO-u “nije tema”.

“Da je to ranije jasno rečeno, što naravno nije nikakvo opravdanje za rusku agresiju, možda bi bilo bolje”, kazao je Milanović.

Milanović smatra da je u Ukrajini situacija “ozbiljna”, ali nije opasna za Hrvatsku.

“Neugodna je situacija, ali možete biti mirni”, poručio je Milanović građanima Hrvatske.

Hrvatski je predsjednik odbacio zahtjev premijera Andreja Plenkovića da se u petak održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se Milanovića informiralo uoči sastanka na vrhu NATO-a, na kojemu će virtualno sudjelovati Milanović.

Hrvatski je predsjednik rekao da treba pričekati par dana i vidjeti razvoj situacije.

“Meni instrukcije prije sastanka ne trebaju. Nas dvojica smo u kontaktu i to je za sada dovoljno”, kazao je Milanović, dodavši da virtualni sastanak “ne ostavlja dojam ozbiljnosti”, odnosno da su se čelnici NATO-a trebali naći uživo.